Wpis z mikrobloga

@potok555: Te butelki borgontta mają kapsel 29mm, zwykłe butelki mają 26mm. Zwykłą kapslownicą tego nie zabutelkujesz, grifo + adapter potrzebujesz. A do pale ale raczej zwykłe butelki vichy polecam, bo te co chcesz zamówić to grubościenne szkło, bardziej do belgów się nadają.
@potok555:
- glukoza to fanaberia, zwykły cukier da dokładnie ten sam rezultat
- problem z wagą kuchenną jest prosty - te co dobrze mierzą 5-10gr, to nie odmierzą 5kg, a te co mogą odmierzyć 5kg, to przy małych naważkach mogą pokazywać cokolwiek
- hop spider - imho całkowicie zbędny
- reduktor osadów - zbędny
- fermentory - koniecznie bez bulgatora, no i przyda się bez kraniku - piwowarzy dzielą się na
@potok555: Dobrze ci radzą Mirki, BrowarPERUN ma rację co do fermentora bez kranika (cieknięcie to jedno, ale możliwość infekcji to drugie). Natomiast uważam, że te naklejane termometry ciekłokrystaliczne kiepsko się sprawdzają (ale nie są to jakieś wielkie koszty).
Jeśli jednak nie jesteś Buffettem czy innym Gatesem, to olej glukozę, a OXI kupuj na kilogramy na popularnym portalu aukcyjnym (OXI to jest nadwęglan sodu) za 8 zł/kg (wtedy nie potrzebujesz Despreja).
@potok555: ogólnie jeśli masz 1000 zł wejdz na piwo.org lub jewarzke i poszukaj może ktoś sprzedaje swój browar, masz wtedy gotowy zestaw który ktoś używał. Ba może nawet automat wyrwiesz. Te sprzęty naprawde wolno sie zużywają.

Co do glukozy i tej miarki, ja robię syrop i na niego zlewam (przy okazji rozpuszczam wit C.)
@potok555:
-Polecam gar 40l. W 30 się zmieścisz ale mało wolnego zostaje a komfortowo jest mieć trochę wolnego.
-Termometr koniecznie jakiś z sondą i alarmem, a nie szklany jak zbijesz to masz warkę do kibla i już oszczędność znika a wygoda termometru z sondą i alarmem jest dużo większa.
-Śrutownik jak już @BrowarPERUN pisał jak już tak inwestujesz to moim zdaniem warto bo wtedy kupujesz sobie nieśrutowane ziarno które może stać