@to_jest_chyba_kurcze_zart: multimierz, kapsle i kapslownica, rurka fermentacyjna, kurek, miarka, termometr ciekłokrystaliczny, pirosoarczyn, łyżka i Szczota do butelek + 2 ekstrakty, Australian pale ale i lager na początek, jak wyjdzie to pobawimy się z zacieraniem itp :)
@KisielRock: polecam dokupić jeszcze jeden fermentor, jakieś chmiele na zimno, oxi no i raczej obecnie nie rób piwa chyba że masz zimną piwnicę. Jeżeli dostałeś kapslownicę młotkową to też polecam zmienic np. na gretę. No i oczywiście piwo zrób z tych dwóch ekstraktów na drożdzach od pale ale, nie dodawaj żadnego cukru.
@zelaznymezczyzna11: bo w prezencie dostałem właśnie dwie puszeczki, ale zaraz po tym będziemy jechać z koksem :) A póki mam możliwość to się spytam, obecny okres wysokich temperatur nie będzie zabójczy dla fermentacji? Jak mam podane ze ma być 21 stopni lub trochę powyżej, to wahania temperatur w ciągu dnia w domu nie wpłyną znacząco na proces?
@to_jest_chyba_kurcze_zart: o właśnie, akurat pisałem o temperaturach Piwnica jest, czy zimna to nie wiem, bo dawno tam nie byłem, ale temperatura na pewno jakoś przesadnie niska nie jest
@KisielRock: wahania temperatur w domu w ciągu dnia jest jedną z najgorszych rzeczy dla fermentującego piwa. Do drożdży US-05 najlepiej taka piwnica gdzie jest ciemno, stabilnie temperaturowo i poniżej 17 stopni Celsjusza
@KisielRock: im więcej wiesz przed rozpoczęciem przygody, tym mniej będziesz miał fakapów. Dobrze zaznajom się z podstawami, to nie będziesz musiał zadawać głupich pytań typu "przestao bulkać, co robić?!?!"
#piwo #piwowarstwo #browar
Komentarz usunięty przez moderatora
+ 2 ekstrakty, Australian pale ale i lager na początek, jak wyjdzie to pobawimy się z zacieraniem itp :)
Komentarz usunięty przez moderatora
A póki mam możliwość to się spytam, obecny okres wysokich temperatur nie będzie zabójczy dla fermentacji? Jak mam podane ze ma być 21 stopni lub trochę powyżej, to wahania temperatur w ciągu dnia w domu nie wpłyną znacząco na proces?
Piwnica jest, czy zimna to nie wiem, bo dawno tam nie byłem, ale temperatura na pewno jakoś przesadnie niska nie jest
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
im więcej wiesz przed rozpoczęciem przygody, tym mniej będziesz miał fakapów. Dobrze zaznajom się z podstawami, to nie będziesz musiał zadawać głupich pytań typu "przestao bulkać, co robić?!?!"