Wpis z mikrobloga

Na szybko, prawdziwi wrogowie Polski i nasze spowalniacze rozwoju, które należy błyskawicznie zmienić lub zlikwidować:

1. Górnictwo węglowe, na państwowej kroplówce od 2 dekad. Wady:
-przerośnięty organizm, nierynkowe elementy, związkowcy
-brak modernizacji od lat
-jakość polskiego węgla jest mieszana, kaloryczność nierówna, dlatego też elektrownie wolą sprowadzać gwarantowaną jakość
-ilość, możliwe, że jest go tylko na 15 lat w porywach do 50 lat,
"Naukowcy z krakowskiego Instytutu Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energią PAN (IGSMiE) oceniają, że wg światowej klasyfikacji złoża Polskiej Grupy Górniczej to nie 1,7 mld ton, a zaledwie 645 mln ton, z czego zasoby „udowodnione” – tylko 316 mln ton."
-każdy Polak płaci tym żłobom ze Śląska, nic z tego nie mając, bo energię i tak robimy z zagranicznego węgla

2. KRUS - 1,3mln osób płaci g---o składkę 95+zł i 200zł(jeśli prowadzi pozarolniczą DG) - raz na kwartał. 1,3mln świętych krów, którzy sięgną niebawem po pełne emerytury, a sporo już je ma. Pasożyty.

3. Przywileje emerytalne dla wybranych grup: nauczyciele, policjanci, żołnierze, celnicy. Nie jesteśmy w stanie wojny, by utrzymywać jakiekolwiek przywileje dla mundurówki. Górnicy - mówi to syn górnika miedziowego. W-----a mnie, że mój ojciec już 10 lat siedzi na emeryturze i pierdzi przed telewizorem, a nie ma jeszcze 60 lat. Wziąłby się za siebie.

4. Wojsko (do całkowitej reformy):
-biurokracja
-p-------------e pieniędzy
-utrzymywanie marynarki, której statki mają po 60 lat
-przygotowywanie się do minionej wojny

5. Papier, ilość urzędowych zaświadczeń, przewalanego papieru, również generuje gigantyczne koszty, nie tylko materiałowe, ale etatów. Ktoś ten papier musi kserować i przewalać.

#polska #gospodarka #ekonomia #gornictwo #podatki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kapuczina_corki_somsiada: nie jestem w stanie nic zrobić ;D wszak, jestem tylko internetowym mądralą i czasem trollem :D
ale takie wpisy mają sens, kropla drąży skałę, a czasem zmienia się świadomość wielu ludzi, którzy już mogą wywierać nacisk na zmiany :)
  • Odpowiedz
KRUS - 1,3mln osób płaci g---o składkę 95+zł i 200zł(jeśli prowadzi pozarolniczą DG) - raz na kwartał. 1,3mln świętych krów, którzy sięgną niebawem po pełne emerytury, a sporo już je ma. Pasożyty.

@prohackuser: Dokładnie. Powinni znaleźć lepszy sposób na zachęcanie do rolnictwa - np. loterię wizową, jak w NZ.

Przywileje emerytalne dla wybranych grup: nauczyciele, policjanci, żołnierze, celnicy. Nie jesteśmy w stanie wojny, by utrzymywać jakiekolwiek przywileje dla mundurówki. Górnicy - mówi to syn górnika miedziowego. W-----a mnie, że mój ojciec już 10 lat siedzi na emeryturze i pierdzi przed telewizorem, a nie ma jeszcze 60 lat. Wziąłby się za
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@prohackuser: mądrego to warto posłuchać. Odważny tylko brak.
Ostatni punkt to mój faworyt bo chyba zostaje spełniony jak pierwszy czyli gdzieś za ok 25 lat. Jak mi się marzy aby nawet dokumenty w urzędach były elektroniczne, wszystkie wnioski i tylko to co na prawdę potrzebne do druku. A i jeszcze elektroniczna archiwizacja wszystkiego co papierowe aby tego nie gromadzić. Dlaczego jeszcze tego nie ma.!?! KRŁAAAAA DLACZEGO!?!(°°
  • Odpowiedz
@Gaelwyn: żyjemy w XXI wieku, nikogo do rolnictwa zachęcać nie trzeba, to jest po prostu teraz niezły biznes w porównaniu do wsi lat 90, gdzie wszystko się zapadało ;)
wielu rolników weszło też w uprawę czegoś bardziej "egzotycznego" i koszą niezły hajs

@dugi123: nie ma tego, przez rozproszenie i niezależność urzędów. Lobby urzędników będzie zawsze wywierać swoje wpływy. Dlatego tak wolno postępuje uproszczenie podatków, naczelnicy skarbowi się w---------ą
  • Odpowiedz
żyjemy w XXI wieku, nikogo do rolnictwa zachęcać nie trzeba, to jest po prostu teraz niezły biznes w porównaniu do wsi lat 90, gdzie wszystko się zapadało ;)

@prohackuser: no fakt, ale nie zmienia to faktu że rolnictwo to nie przemysł narkotykowy, towar musi być. Lepiej za dużo niż za mało.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@prohackuser: mamy taką sieć gotową już dawno, na świtłowwoddach, m. in. Policja jest nią całkowicie połączona o przynajmniej w teorti ta sieć jest odseparowana od g globalnego www. Trzeba chęci, checi zmian ale to w ludziach a o to trudno. Bo nawet do syfu się można przyzwyczaić co widać bo jesteśmy wszyscy dymani ale se żyjemy. Natomiast zmiany to zawsze niepewność. Dodatkowo wiedzę to po sobie, że zaczynam już myśleć
  • Odpowiedz
@dugi123: zmieni się, ale nie za naszego życia, mam 30 lat, może za 3-4 pokolenia? Pewnie się jakaś wojna przy okazji przetoczy przez nasze terytorium. To jeden z katalizatorów zmian. Innym byłaby finansowa rozpierducha, tak by wybić ludziom socjalizm z łbów raz na zawsze.
Jeśli chcesz żyć dobrze w Polsce, musisz zarabiać duże pieniądze, najlepiej z zagranicznych biznesów. Inaczej to można tylko emigrować.
  • Odpowiedz