Wpis z mikrobloga

#dieta #gmo #dietetyka #zdrowie #jedzenie #pytanie #pytaniedoeksperta #weganizm

Czy jest może na sali jakiś ekspert który by umiał mi odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących śruty sojowej? Jest to produkt z soi stosowany głownie jako część paszy dla bydła, świń żeby lepiej rosły. Ostatnio przeczytałem, że śrutę dodają do Chleba Pawlaka z piekarni Pawlak. Jest to jeden z droższych u nich chlebów, bez mąki, niby zdrowy.

Druga rzecz, że sama soja taka dobra nie jest. Oprócz tego, że jest najczęściej modyfikowaną rośliną i używa się glifosatu do jej ochrony sama roślina może: wpływać na bezpłodność i zaburzać gospodarkę hormonów płciowych (zwiększona zawartość izoflawonów, związków biologicznie czynnych, które w organizmie człowieka przekształcają się w fitoestrogeny i mogą aktywować receptory estrogenu). Szczególnie szkodliwe dla mężczyzn (źródło: https://academic.oup.com/humrep/article/23/11/2584/2913898)
Dodatkowo sama soja i produkty które ją zawierają może wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Wspomniane wyżej izoflawony działają także jako goitrogeny hamujące funkcje peroksydazy tarczycowej, niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Tym samym wpływają na pojawienie się jej niedoczynności (źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9464451)

Teraz dwa pytania:
1. Czy taka śruta jest w takim razie bezpieczna dla człowieka?
2. Czy zawiera te składniki które szkodzą na tarczycę i lepiej taki chleb pawlaka wykluczyć z diety?
  • 1