Hej, naprawiając swój telefon uszkodziłem osłonkę baterii (pic rel) (ಠ‸ಠ) Jako, że jestem kompletnie zielony w temacie budowy i działania baterii to mam pytanie do Was. Co z taką baterią? Do wyrzucenia i wymiany na nową, czy da się naprawić?
@bbtarka: Do wyrzucenia, zrobiłem to samo. Uważaj żeby ci nie w------a, bo jak przebijesz jedną z warstw to możliwe, że się zapali po kontakcie z tlenem
@bbtarka: zdarłeś tylko folię z wierzchu czy samą baterię też? Na zdjęciu tego nie widać. No i czy jest wygięta? Jak zdarłeś tylko folię i nie wygiąłeś baterii to nic jej nie jest i nie słuchaj paranoików wyżej.
@Koloses Tylko czarną folię, ta srebrna warstwa pod spodem wygląda na nienaruszoną. Podczas demontażu delikatnie mogła się wygiąć (generalnie całość jest raczej giętka, a nie sztywna). Da się jakoś sprawdzić czy bateria nadaje się do użytku?
@MondryPajonk Co do zapachu to tak, czuć było specyficzny zapach po rozerwaniu tej osłonki
#telefony #naprawaelektroniki #smartfon #baterie #huawei
Teoretycznie zgodnie z tutorialami :( Niestety bateria była mocno przyklejona i podczas odklejania stało się to, co widać...
Ta osłonka jest z elastycznego materiału - pogięło i rozerwało się przy odklejaniu :/
@MondryPajonk:
Dzięki. Dalsza warstwa (ta srebrna) jest nienaruszona. Ale jak tak piszesz to nie będę ryzykował ;)
Tylko czarną folię, ta srebrna warstwa pod spodem wygląda na nienaruszoną. Podczas demontażu delikatnie mogła się wygiąć (generalnie całość jest raczej giętka, a nie sztywna). Da się jakoś sprawdzić czy bateria nadaje się do użytku?
@MondryPajonk
Co do zapachu to tak, czuć było specyficzny zapach po rozerwaniu tej osłonki