Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
Właśnie byłem świadkiem wypadku jak babka w Yaris walnęła centralnie w rowerzystkę na przejściu rowerowym tuż za Shellem w Sopocie. Najgorsze jest to że wiedziałem że to się stanie i nie zdążyłem nawet krzyknąć będąc z 5-10 metrów od przejścia. Kierowca w ogóle nie zatrzymała się przed przejściem i jak gdyby nigdy nic wjechała na pasy. Jak ludzie są bezmyślni...
#trojmiasto #sopot #rowery
lilafro - Właśnie byłem świadkiem wypadku jak babka w Yaris walnęła centralnie w rowe...

źródło: comment_627aBj3C4TBh2IhVuMwJ94jJR7AZRNeX.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@lilafro: Kolejna ofiara drugiego najdurniejszego przepisu w UPoRD -- tego dającemu rowerzyście pierwszeństwo na przejeździe.
Poza względami ideologicznymi ten przepis nie ma logicznego uzasadnienia.
  • Odpowiedz
  • 17
@Polinik: to kierowca przecina drogę rowerzysty a nie na odwrót. Poza tym walnięcie centralnie na pasach pod górkę przy prędkości rowerzysty 10 km/h
  • Odpowiedz
@lilafro:

to kierowca przecina drogę rowerzysty a nie na odwrót.

Równie dobrze można powiedzieć, że to rowerzysta przecina drogę kierowcy samochodu. ¯\_(ツ)_/¯

Ogólnie to jest więcej powodów, dla którego to rowerzysta
  • Odpowiedz
  • 6
@Polinik: widać że mało wiesz o ruch drogowym ale spoko to jest wypok i możesz pisać co chcesz. Ale jest mi żal że nie potrafisz chociaż pochylić się nad ofiarą tego wypadku
  • Odpowiedz
@gestmax: @lilafro:
I żeby nie było wątpliwości -- sam jeżdżę ostatnio więcej rowerem niż samochodem (picrel: moje ODO od zeszłego roku) -- i z perspektywy rowerzysty uważam, że to pierwszeństwo dla rowerów na przejeździe przynosi rowerzystom więcej szkody niż niż pożytku.
A jadąc codziennie do roboty przejeżdżam kilka razy przez przejazdy -- i nigdy nie mam poczucia, że mogę tam wjeżdżać na pałę, bo "mam pierwszeństwo kurła!". ¯\_(ツ)_/¯
Polinik - @gestmax: @lilafro: 
I żeby nie było wątpliwości -- sam jeżdżę ostatnio wi...

źródło: comment_Luj4U6C8brfsnNFmtRAmliJ0NbTUlZ3o.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@Polinik: nie znasz okoliczności wypadku to nie mów że ktoś wjeżdża na palę; posiadanie licznika z ,,ODO" (xD) też nie tworzy z nikogo specjalisty; każdy zostanie przy swoim zdaniu ale winnym jest ten kogo wskazała policja czyli kierowca Yarisa
  • Odpowiedz
@lilafro:
Nie dociera do Ciebie, że nie piszę o odpowiedzialności w tym konkretnym wypadku, ale ogólnie o przepisach dających rowerzystom pierwszeństwo na przejazdach, co nie?
Ten przepis jest głupi, szkodliwy dla samych rowerzystów i powinien zostać usunięty z Konswencji Wiedeńskiej.
  • Odpowiedz
  • 2
@lilafro: jestem rowerzysta ale nigdy nie uważałem że mam pierwszeństwo więc mogę. Pewnie dlatego że mam świadomość tego jak licha jest moja strefa zgniotu. I jako rowerzysta jestem przeciwny próbom wspomagania rowerzystów tak durnym prawem jak pierwszeństwo na przejazdach dla rowerow, które przeważnie jeżdżą że znaczna prędkością.
  • Odpowiedz
@Polinik: Jest jeden kluczowy element - rower jest napędzany siłą mięśni, więc dla niego większym problemem jest zatrzymać się i ruszyć ponownie. Sam jadąc do pracy na odcinku 1,5km mijam ze 4 czy 5 przejazdów i to takich, w których trzeba podjechać pod sam przejazd, by dało się sprawdzić, czy coś się zbliża. Gdybym miał się zatrzymać przed każdym przejazdem to bym jechał nawet 3-krotnie dłużej
  • Odpowiedz
@qj0n:
Czyli wymiana bezpieczeństwa i dbania o własne życie za wygodę.
Czyli jak pisałem wcześniej - ideologia a nie zdrowy rozsądek i względy praktyczne.
  • Odpowiedz
  • 3
@Polinik: nie ma nic złego w tym, żeby rower miał pierwszeństwo zawsze. Niech tylko rowerzysta przewiduje, a nie jedzie na pałe. Obowiązkiem każdego jest zachować ostrożność, szczegónie przy przecinaniu się dróg, i będzie ok.
  • Odpowiedz