Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi jak to jest możliwe żeby przeżyć a co dopiero oszczędzić na swoje 50m w tej #warszawa

Ostatnio spotkała mnie sytuacja że z mojego taniego wynajmowanego mieszkania za 1400zl musiałem przenieść się do takiego za 2400 ( kto szukał ten wie że ciężko o tańsze dla 2 osób)i to jeszcze dalej od centrum.

Ten #!$%@? podatek dochodowy trzeba zlikwidować.
Człowiek nawala po 10h dziennie i na mieszkanie zarobi za jakieś 15 lat.
Zaś można opodatkować osoby które już mają ogromne spadki rodzinne 5+ mieszkań. Ale nie ludzi którzy ciężko pracują nic nie mają i dopiero coś się dorabiają oszczędzając.

Ten system jest zrobiony albo dla Bogaczy albo dla bardzo biednych co ciągnął social
Ale jak ktoś #!$%@? to cyk VAT + Pit.
I weź ty człowieku utrzymaj zdrowie charując na tę drakońskie podatki.
#zalesie
  • 15
@Let_Me_2_Be: zrób 4 gówniaki, wyprowadz się na wieś, żyj w konkubinacie, okresowo przebywaj w zk. 4 k miesięcznie (na wsi to dobre zarobki) + to co Ty i konkubina zarobisz na czarno. Obiadów w szkole, puszek, węgla nie liczę.
PS. Na niepełnosprawne dziecko dają jeszcze więcej.
@Let_Me_2_Be: system jest zrobiony dla banków, polska od lat 80 była sprzedawana bankom, dlaczego u nas kredyty są tak #!$%@? drogie gdzie na zachodzie masz kredyty po 1-2% oprocentowania a raty masz niewymownie niższe w porównaniu do zarobków co u nas, pierwszy lepszy przykład, zobacz na oprocentowanie, u nas najmniej jak znajdziesz to jakieś 8%, z resztą spróbuj w ogóle wziąć kredyt na mieszkanie, bez hipoteki nikt ci nie da, nawet
Pobierz P.....z - @LetMe2_Be: system jest zrobiony dla banków, polska od lat 80 była sprzedaw...
źródło: comment_Kq6v1jeDSAomOCk0CxUe60qBy2YHZnMm.jpg
@Let_Me_2_Be: Rozumiem irytację, ale jak mnie wkurza takie myślenie, niech tych bogatych to opodatkujo, najlepiej 75% j pan Zandberg powiedział. Ale mi niech nic nie zabierajo, bo ja jestem biedny nieszczęśliwy, ale socjalu jakiegoś to chętnie bym przyjął. Nie rób tego. Owszem podatki w Polsce powinny być niższe i prostsze, ale wszyscy równi wobec prawa.
@ArnoldZboczek: żeby wziąć kredyt trzeba mieć zdolność kredytową i 20% wkładu własnego (niektóre banki zgadzają się na 10%, ale warunki kredytu są wtedy gorsze). Ponadto do raty kredytu trzeba doliczyć jeszcze czynsz.
A kolejna sprawa to, że ceny są obecnie wyśrubowane, a kupowanie na górce to jak wszyscy wiedzą nie jest najlepszy biznes
@sosna119 w mBanku nie mieliśmy żadnych podwyżek z 10%wkladu. Kwestia negocjacji oferty. Kupione mieszkanie mógłbym wynająć o około 400-500zl więcej uwzględniając wszystkie opłaty. Jak dla mnie nijak się wynajem teraz nie opłaca.