Wpis z mikrobloga

Mirki, jeździ ktoś z was #alfaromeo 159 w gazie. Wiem, że tylko jeden silnik jest w stanie ogarnąć ten dopalacz ( ͡ ͜ʖ ͡) jedzie on w ogóle do przodu ? Jak ze spalaniem i eksploatacja ? Mocno awaryjne ? Bo zastanawiam się między 1.8 +LPG głównie z powodów ekonomicznych lub 1.7 TBi, tutaj właśnie już nie ma co mówić o ekonomii bo podobno 10l spokojnie spalają. #alfaholicy #samochody
  • 15
  • Odpowiedz
@AmokK: Ja mam dylemat czy wybrać sercem 1.75 tbi czy rozumem A4 B6/B7 1.8t z Quattro. Spalanie w A4 jest ciut mniejsze, dostep do części fantastyczny i możliwość zagazowania. Mimo wszystko i tak chyba najlepiej będzie jak kupię paroletnią Giuliettę z 1.4 170km. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AmokK: jak chcesz tania w eksploatacji taczke to 159 raczej nie jest dobrym wyborem, nawet 1.8 z lpg potrafi zrobić koszty chociażby na częściach eksploatacyjnych. Z tego co słyszałem to 1.8 nie jedzie wcale (auto ciężkie) ale jest bezawaryjne.

Moim zdaniem jak 159 to albo 1.75, albo diesle. Ew 3.2 jak ktoś ma taka fanaberie.
  • Odpowiedz
@AmokK: 2.2 JTS z Gazem, spalanie średnie 9,5l/100km LPG + ~2l/100km benzyny. Jedyny problem, to wadliwy wtryskiwacz, który potrafi się przyciąć i wywalić checka i wypadanie zapłonu (zdiagnozowane na gwarancji instalacji, muszę się zebrać do wymiany, ale aż tak mnie to nie #!$%@?). Jakoś to jedzie ;)
  • Odpowiedz
@AmokK: twierdzi każdy, kto zatrzymał się w 20w. jeśli chodzi o instalacje ;)

Są 2 opcje - sekwencja z dotryskiem benzyny (10-15% dla ochrony wtryskiwaczy benzynowych) - wtedy masz inny emulator i sterownik, ale robią już dawno takie cuda, nawet TBI gazują ;) A druga opcja to już kosmos - wtrysk w fazie ciekłej - ponoć istnieje, ponoć się da, ale ja jeszcze takiej instalacji nie widziałem, a kosztuje krocie.
  • Odpowiedz