Aktywne Wpisy
tiofen +704
Hej Mireczki,
w poniedziałek wyje*ali mnie z roboty, więc z tej okazji organizuję #rozdajo - wystarczy dać plusika, wyniki jutro po 16. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do wygrania żółwik ze zdjęcia.
Zapraszam też na mojego instagrama tiofendzierga, dopiero się go uczę, więc wrzutek jest mało i średniej jakości. XD Ale kiedyś będzie lepiej, będę też dawać tam znać o jakichś moich tworach do przygarnięcia.
#
w poniedziałek wyje*ali mnie z roboty, więc z tej okazji organizuję #rozdajo - wystarczy dać plusika, wyniki jutro po 16. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do wygrania żółwik ze zdjęcia.
Zapraszam też na mojego instagrama tiofendzierga, dopiero się go uczę, więc wrzutek jest mało i średniej jakości. XD Ale kiedyś będzie lepiej, będę też dawać tam znać o jakichś moich tworach do przygarnięcia.
#
KRZYSZTOF_DZONG_UN +348
JESTEŚ PRZECIWNY KREDYTOWI 0% I KAZDEJ INNEJ TEGO TYPU FORMIE = PLUSUJESZ
POKAŻMY ILU NAS JEST. KAŻDY WIE, ŻE POLITYCY CZYTAJĄ WYKOP, WIĘC MUSIMY POKAZAĆ SWÓJ PROTEST. IM WIĘCEJ PLUSÓW TYM WIĘKSZA SZANSA ŻE GÓWNIANY PROJEKT NIE WEJDZIE W ŻYCIE!
#nieruchomosci #wykopefekt #polska #afera
POKAŻMY ILU NAS JEST. KAŻDY WIE, ŻE POLITYCY CZYTAJĄ WYKOP, WIĘC MUSIMY POKAZAĆ SWÓJ PROTEST. IM WIĘCEJ PLUSÓW TYM WIĘKSZA SZANSA ŻE GÓWNIANY PROJEKT NIE WEJDZIE W ŻYCIE!
#nieruchomosci #wykopefekt #polska #afera
Tom Ford Amber Absolute (2007)
Zapach, który razem z Tobacco Vanille, Noir de Noir i Neroli Portofino wywarł na mnie największe wrażenie. Perfumy Forda sprawiły, że dostałem szoku wąchając je po raz pierwszy bo chyba nie spotkałem się wcześniej jeszcze z niczym dysponującym jednocześnie tak dobrą jakością i potężną mocą.
Amber Absolute jest często stawiany w jednej linii z genialnym Ambre Sultan Lutensa, a nawet bywa do niego porównywany. Według mnie są to jednak różne zapachy. U Lutensa ambra jest bardziej przyprawiona ziołami co czuć od samego początku. Amber Absolute jest bardziej dymny i żywiczny, a nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest słodszy od Ambre Sultan. Dziwią mnie trochę te porównania, ale być może spowodowane jest to reformulacjami do których dochodziło i u Lutensa i u Forda, ale wątpię żeby w którejś z różnych formuł Ambre Sultan występowało kadzidło. Ciężko jest opisać jednym słowem AA, a jeśli miałbym to zrobić to tym słowem byłoby "gęsty", Amber Absolute otacza nas tak zawiesistą aurą, że można ją kroić nożem. To jest taka lepka i słodka, bardzo waniliowa ambra otoczona jakimś kadzidlanym dymem. Da się tu też wyczuć coś podobnego do karmelu czego nie ma uświadczymy w odrobinę bardziej suchym, ale też syropowym Ambre Sultan.
Jeśli ktoś szuka uniwersalnego, ambrowego zapachu na każdą okazję to nie tędy droga. U Forda mamy do czynienia z perfumami dostojnymi, wyjątkowym zapachem na specjalne okazje. Parametry ma tak potężne, że jedno psiknięcie na nadgarstek sprawiało, że zostawialiśmy za sobą ogon. Podobno zapach przeszedł reformulacje i w nowszych wypustach stawał się bliskoskórny w co jednak nie chce mi się wierzyć. Kiedyś Ambre Absolute można było stawiać w jednej linii z Tuscan Leather, Tobacco Vanille i Noir de Noir, które po prostu w pierwszych wersjach były poza skalą. Killer.
Smutne jest to, że dzisiaj dostępność AA jest w Polsce praktycznie zerowa. Zapach mimo, że jest wycofany to dwa razy został wznawiany w produkcji. Raz w bodajże 2015 i drugi raz w roku obecnym dzięki czemu można było go kupić z oficjalnej strony Forda razem z innymi wycofanymi zapachami. ale chyba tylko w USA. Ciekawe jest jednak to, że nadal jest dostępny na oficjalnej stronie Douglasa i można nawet go dodać do koszyka. Jeśli będziecie kiedyś w tym sklepie i jeśli sprzedawany jest tam też akurat Ford, zapytajcie o Amber Absolute. 30ml flaszkę mógłbym odkupić, a z większych flakonów można byłoby zrobić rozbiórkę. Genialne perfumy.
zapach: 10/10
trwałość: 10/10
projekcja: 10/10
cena: 1200 za 50 ml na stronie Douglasa. Pewnie coś koło 500 za 30 ml. Drogo.
https://www.parfumo.net/Perfumes/Tom_Ford/Amber_Absolute
https://www.fragrantica.com/perfume/Tom-Ford/Amber-Absolute-1821.html
@SnoobDuog: tak :P chociaż ja zmieniam swoje oceny dynamicznie :). Ambre Sultan też dałem dyszkę. W tej kategorii, tj. ambrowce mam jeszcze kilka do poznania np. Ambre Precieux od Maître Parfumeur et Gantier czy np. Ambre Loup od Ranja J. który kiedyś mi
tutaj jest to wyjaśniono. Amber - bursztyn - ja jednak wole nazywać po prostu ambrą a ambegris ambrą naturalną :)
Osobiście nadal mam na liście Ambre Noir od Miyake. Tylko skąd i kiedy...
A o AA zapytaj, będę wdzięczny :)
btw znasz Ambre des Merveilles Hermesa? Mojej kobicie nie leży jakoś specjalnie a mi się bardzo podoba i też rozważam rozeberanie go tutaj.
Mam zaległości z Hermesa, bo jego zapachy jakoś szczególnie mi nie leżą. Nie wiem, czy nie widziałam go ostatnio w Sephorze, przy okazji podjadę się upewnić i sprawdzę jeśli będzie.