Wpis z mikrobloga

@MrNomad: Możesz poszukać na aliexpress gps trackerów na module TK303. Możesz je podpiąć do własnego systemu rejestrowania położenia, który odpalisz na swoim pc, serwerze, czymkolwiek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli to bardzo stary samochód to może takim trackerem przechytrzysz złodzieja, ale przy nowszych to zapomnij ( ͡° ͜ʖ ͡°) będziesz krok do tyłu prawie zawsze ( ͡° ʖ̯ ͡°
  • Odpowiedz
@MrNomad: zamiast szukać skradzionego lepiej zabezpieczyć przed zabraniem go np. mechaniczną blokadą na skrzynię która wymaga duzo czasu do złamania.
  • Odpowiedz
  • 1
@MrNomad ja mam. Ogólnie to kup tani odbiornik GPS. Ustaw w nim inne serwey. Ja korzystam z gpswox, tam jest do jednego auta gratis ale nie ma wielu funkcji. Wsadz kartę sim z pakietem danych i tyle. Większość gps z AliExpress jest podpięte pod jakieś dziwne chińskie serwey, dlatego lepiej zmienić serwer na coś sprawdzonego
  • Odpowiedz
@MrNomad: Dokladnie tego
https://www.aliexpress.com/item/1257279802.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425260QlNe8i
Potem zmieniasz smsami ustawienia, nowy serwer, czas wysylania danych na serwer itd.
W każdej chwili mozesz wyslać smsa i ci odesle linka do map google. Ogolnie to śmiesznie tanio to wyszlo. Instalacja banalna, one obsługują szeroki zakres napięcia. Jak nie chcesz sie bawic w kable to są jeszcze wersje z baterią. Wychodzi drozej i trzeba je ładować, ale o wiele prościej je schować ;)
  • Odpowiedz