Wpis z mikrobloga

Mireczki, mam pytanie. Mianowicie posiadam od dwóch lat konto IKZE, przez dwa lata uzbierało mi sie 10k i chciałabym je teraz wyciągnąć z konta. I tak- od zysków odprowadzą mi podatek belki, a od całości wpłaconych kwot- dochodowy 18% (jeszcze sie mieszczę w 1 przedziale podatkowym). Ale z dniem 1 sierpnia wchodzi w życie ustawa 0% PIT dla młodych (mam 25 lat, więc się łapię), to jak wypłacę pieniądze w sierpniu, to w tym wypadku nie będę odprowadzał żadnego podatku, bo suma zarobków za najbliższe 5 miesięcy + IKZE będzie mniejsze niż 35k. Dobrze myślę? Dodatkowo prawo do odliczenia tych składek które w tym roku już wpłaciłem (od stycznia do lipca) dalej mi przysługuje i będę mógł normalnie odliczyć od PITu za 2019?
#podatki #pit #pytanie #pytaniedoeksperta #oszczedzanie
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DeusCthulhu: wypłata z IKZE nie łapie się na zwolnienie

Do limitu liczone są wyłącznie wynagrodzenia ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy oraz umów zlecenia - oznacza to, że studenckie umowy stażowe, umowy o praktyki absolwenckie, zasiłki dla bezrobotnych i inne świadczenia wypłacane na innej podstawie nie podlegają temu zwolnieniu,
  • Odpowiedz