Aktywne Wpisy
miku555 +290
Fenomenem jest dla mnie to, że praktycznie cała polska historia i kultura napisana jest z perspektywy bogatych elit.
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
Co oczywiście doprowadziło do ciekawego absurdu: współczesne społeczeństwo, które w zdecydowanej większości wywodzi się z chłopstwa, identyfikuje się obecnie z własnymi oprawcami i wyzyskiwaczami.
#antykapitalizm #historia #kultura #literatura #sztuka
pawelczixd +132
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
A więc po kolei wszystkie zalewam w temperaturze 70/80 stopni i po 50g na około 330ml
-słoik na razie testuje mam nadzieję że nie będzie walić pulpetami
-Rosamonte Despalada mocna, mało pylasta, grubo cięta, w smaku naturalna ale mocna więc jak ktoś pierwszy raz pije może się zdziwić (przynajmniej dwa pierwsze siorbnięcia) mi tam smakuje, starczy na jakieś 5 zalań wtedy jeszcze jakoś smakuje ale i do 7 się nada tylko dłużej musi postać. Dobra z wodą gazowaną na zimno.
-Rosamonte Elaborada taka klasyka w smaku ok, słabsza od Despalady, starczy na max 5 zalań, ale i to będzie duże wyznanie bo dla mnie to już woda, ale w ogólnym rozrachunku polecam. Dobra z wodą gazowaną na zimno.
-Pajarito meta limon zawiodłem się zero limonki natomiast sama mięta, ale na plus bardzo długo trzyma smak jakieś 7 zalań, minimalne pylasta, jak ktoś lubi miętę to polecam z lodem na zimno też fajnie. Natomiast ja nie kupię już więcej. Zachęcony recenzjami kupiłem 1kg no i trochę zawód.
Może małe podsumowanie
1. Despala jak masz dużo pracy np sesja (nie sprawdzian, matura, kartkówka)
2. Elaborada zwykły dzień w sam raz da radę
3. Menta limon na lato, weekendzik i do dzbanka z lodem
Ps
CBSe Energia Guarana polecam smaczna i zostawia miły posmak, fajnie pobudza na podobnym poziomie co Despalada ale delikatniejsza w smaku