Aktywne Wpisy
![Adolf_Cartman](https://wykop.pl/cdn/c0834752/e10de6549c0ceb5ed6735b9e419a88737987f325ab0e0ad1270164c723d8ec9c,q60.png)
Adolf_Cartman +12
Cześć
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
gooway +94
Prosty przepis krok po kroku poniżej!
#gotujzwykopem #gotujzkreckiem #przepisy #jedzenie #kuchnia
Drogie Mirki i Mirabelki, co jakiś czas pojawia się tutaj pytanie o tikka masala.
Chciałbym przedstawić tutaj mój przepis, który wypracowałem w ciągu kilku lat metodą prób i błędów, a zarazem jest na tyle prosty, że każdy da sobie z nim radę.
Informacje:
1. Przepis jest przeznaczony dla osób początkujących w kuchni indyjskiej. Oryginalne przepisy są odrobinę inne, ale są to różnice, które w minimalny sposób wpływają na ostateczny smak dania. Dotyczą np. nieco uboższej mieszanki przypraw służącej do marynowania miesa.
2. Przepis łączy ze sobą tikka masala, oraz murgh makahni (butter chicken). Różnice pomiędzy tymi potrawami są niewielkie, starałem się wyciągnąć z każdej z nich to, co najlepsze.
Tikka masala uchodzi za potrawę brytyjską wzorowaną na potrawach indyjskich, murgh makhani jest potrawą indyjską. Różnice są kosmetyczne i zazwyczaj dotyczą sporej ilości masła klarowanego w murgh makhani, oraz śmietany w tikka masala.
3. Taguję #wegetarianizm, ponieważ uważam, że to idealna potrawa dla początkujących wegetarian. Sos jest na tyle aromatyczny i smaczny, że mięso spokojnie można zastąpić np. krewetkami, lub grillowanymi warzywami, w szczególności, jeśli spożywamy go z chlebkami naan.
4,76 Korwin
6. Przepis jest na przygotowanie potrawy na jeden posiłek dla 4 osób. Warto zrobić go więcej, bo wciąga :)
Przepis napisałem w ten sposób, by wykorzystywać w maksymalny sposób opakowania przypraw, by nie wietrzały po otwarciu.
7. Jeśli nie chce nam się robić chlebków naan, można podać z ryżem. Serwujemy wówczas w ten sposób, że podajemy na talerzu ugotowany ryż, a obok miseczkę z sosem i łyżką, by można było nakładać sobie sos na ryż wg potrzeb.
8. Brak punktu 5.
9. Można na to różowego wyrwać (ale lepiej zrobić łagodną wersję)
źródło: comment_EQqrRRs1lCsTPq7CCsMAbtCQKFXDMhmz.jpg
PobierzNa początku robimy garam masala, czyli mieszankę przypraw, którą wykorzystamy do marynowania mięsa, oraz do sosu:
- opakowanie kminu rzymskiego (kuminu) (15g)
- opakowanie kardamonu mielonego (10g), lub 7-8 nasion w całości
- 2 łyżki nasion kolendry
- 10 ziarenek pieprzu
- 20 goździków
- łyżeczkę gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
- 8 listków laurowych
Wszystko
źródło: comment_W94LIeXpamgQVsbQ7C3NszZ4H0nkSTZO.jpg
Pobierz- 0.7 kg piersi z indyka.
-100 g jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
Mięso kroimy na dość spore kawałki (takiej wielkości, jakbyśmy chcieli zrobić z niego szaszłyki).
Solimy i wsypujemy ok 1/3 garam masala, którą zrobiliśmy. Zalewamy wszystko jogurtem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki, by się marynowało przez 2 godziny.
źródło: comment_zpxz0B0QNLD916GCxqwWz1pLJBqCwPlU.jpg
PobierzPotrzebujemy:
- 1 szklanka maślanki
- 3 szklanki mąki
- opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- łyżeczka soli
- masło klarowane (ale to już później)
Maślankę podgrzewamy, by była lekko ciepła. Wsypujemy cukier, oraz drożdże i czekamy 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie lekka piana. Dodajemy olej, mąkę i sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od miski. Powinno
źródło: comment_RqFrQ3APw2ueFiMeYWn57UKZDK9Z5jQs.jpg
PobierzPatelnię lub grill mocno rozgrzewamy i obsmażamy partiami na rumiano. W środku może być jeszcze surowe, dojdzie potem w sosie. Obsmażone mięso odkładamy na talerz na później.
źródło: comment_fbG9lZ9btRCpa0xkV28B1tnQlRMmC5Or.jpg
Pobierz- 5-6 pomidorów (1-1,3 kg)
- 1 wielka cebula
- kawałek imbiru wielkości 3 kciuków
- czosnek w tej samej objętości co imbir
- ostre papryczki
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeże listki kolendry
- 2-3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
źródło: comment_jECEThvaoFG74OJ78zaHCd1BZ9s1GxMf.jpg
Pobierzźródło: comment_GdOxmqusqQXV1zzPeUnzZcWyQv86FD62.jpg
Pobierzźródło: comment_o3tn6llyPCan9UDcSDL3EZ6dqGya1eqK.jpg
PobierzSos powinien być lekko kwaskowaty i mocno aromatyzowany przyprawami.
Jeśli nadal jest mdły, dodajemy więcej koncentratu.
Dodajemy mięso i wstawiamy na mały ogień, by powoli się dusiło.
Możemy dodać śmietanę. Ja nie dodaję, ale co kto lubi...
źródło: comment_lirSNggLVj0hKz1Bs0kDaFQnsqTdiwEe.jpg
PobierzCiasto dzielimy na 8 części formując z nich kulki.
źródło: comment_lmT1LzYbFSACoBy9igsIb5SYRwWI3dQc.jpg
PobierzGdy zauważymy, że na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, odwracamy chlebek na drugą stronę. Po każdym odwróceniu chlebka, oraz wrzuceniu nowego, dodajemy na patelnię odrobinę masła klarowanego, by patelnia nie była całkowicie sucha.
Chlebki można piec również w piekarniku, ale polecam robienie ich na patelni z masłem klarowanym. Dzięki temu nabierają świetnego, maślanego smaku,
źródło: comment_vFqVU1CKlmAW7C8J88QWibT4J1ezOrR7.jpg
Pobierzźródło: comment_cs0n7BivPpWj4D9R7Ug7XaZjPr2yr5YF.jpg
PobierzW niektórych przepisach są jeszcze nerkowce, które dodatkowo zagęszczają sos.