Wpis z mikrobloga

Zamierzam wziąć udział w pewnym projekcie i potrzebuję Waszej pomocy. Sam jestem z Wielkopolski, więc sprawa nie jest dla mnie oczywista.

Śląsk. Województwo Śląskie. Czym jest dla Was? Co Waszym zdaniem je wyróżnia spośród innych? Co jest duchem Śląska? Gdybyście mieli wskazać kilka takich duchów, jakie byłyby to duchy? Duchy historyczne, faktyczne, światopoglądowe, familijne, ironiczne, poważne, smutne, wesołe.

Szukam takich duchów, które wskażą mi kierunek odkrywania Śląska. Jestem poznaniakiem i planuję we wrześniu wyruszyć na Śląsk, żeby tropem tych duchów go odkryć i udokumentować. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to duch industrialny i duch kuchni śląskiej, ale potrzebuję pomysłów z pierwszej ręki. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam nadzieję, że wybaczycie spam tagami. Dzięki z góry, Mircy i Mirabelcy.

#slask to nie tylko #katowice #nowahuta #sosnowiec #bytom #chorzow ale też #czestochowa #wodzislawslaski #cieszyn #raciborz #bielskobiala
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pampolicjant: moim zdaniem słowo "odkrywać" sugeruje, żeby nie iść w kierunkach, które jednoznacznie kojarzą się ze Śląskiem (węgiel, kopalnie, Barbórka...), ale właśnie pokazać coś, co może zaskoczyć, co nie kojarzy się ze Śląskiem na pierwszy rzut oka, a najlepiej jak to będzie unikalne albo przynajmniej rzadko spotykane w innych rejonach.
  • Odpowiedz
@pampolicjant: zobacz sobie: sol ziemi czarnej, perla w koronie, PACIORKI JEDNEGO RÓŻAŃCA. Grzeszny zywot francka buly. Da Ci to ogromy oglad. Slask to tak niesamowicie ogromny kawal historii tradycji i cierpienia ze mozna ny o tym opowiadac godzinami. Jak masz jakies konkretne pytania to zapraszam na priv
  • Odpowiedz
żeby nie iść w kierunkach, które jednoznacznie kojarzą się ze Śląskiem (węgiel, kopalnie, Barbórka...),

@staryhaliny: dlatego zaczynam od pytania, bo być może ludzie wychowujący się tam, mieszkający tam od wielu pokoleń wiedzą coś więcej niż o czym najczęściej się mówi. Dla mnie Śląsk od zawsze to był węgiel, huty, wysokie kominy, Barbórka i niestety jakiś nieśmieszny serial z Bercikiem przez który znienawidziłem od dziecka ślunską godkę... ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz
@pampolicjant: w sumie to ja Ci nie pomogę, bo jestem z Nowej Huty i też się zastanawiam czemu ją wrzuciłeś w tagi ;))

Pokazując coś co wszystkim kojarzy się ze Śląskiem wcale niczego nie odkryjesz - tak to widzę
  • Odpowiedz
@pampolicjant Śląsk jest dość znacząco zróżnicowany. W zależności od regionu można spotkać i odczuć coś innego. W Katowicach ludzie są zupełnie inni niż np. w okolicach Pszczyny czy południowych dalszych różnych górskich lub wiejskich miejscowości. Gwara śląska i przywiązanie do tradycji również jest inne w różnych regionach Śląska. W Cieszynie, Wiśle i innych miejscowościach południa jest inaczej niż np. w Częstochowie, Zawierciu itp... Cieszyn ("cesaroki") zaszłości po zaborach u starszych ludzi
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@pampolicjant: jako Ślonzok z dziada pradziada powiem Ci czym dla mnie jest Śląsk.
Śląsk to ludzie: straszne uparciuchy, ale niezwykle gościnni. Dumni ze swojego pochodzenia, przywiązani do swojego "hajmatu", niezwykle rodzinni. Pokrętna historia sprawiła, że czują się odrębni w stosunku do reszty Polski, ale nie jest tak że czują się tak jak niektóre psychowykopki piszą Niemcami. Kiedyś słyszałem świetny przykład na temat odrębności mieszkańców Śląska: załóżmy, że jest mecz na ktory przyszliby tylko autochtoni: reprezentacja Śląska kontra Polski. 90% ludzi na stadionie kibicowałoby Śląskowi, ale gdyby był mecz Polska-Niemcy 90% ludzi będzie kibicować Polsce.
Śląsk to pokręcona historia: bracia mojego dziadka walczący po dwóch stronach frontu w czasie IIWŚ. Mój pradziadek nie mówił po polsku co oczywiście czyni mnie "ukrytą opcją niemiecką".
Śląsk to oczywiście przemysł górniczy i hutniczy. Mamy świetny szlak zabytków techniki- polecam.
Śląsk to silne tradycje: "ślonsko godka", historie o skarbkach i utopcach. Tradycyjne potrawy: kołocze, szałot, kluski i rolada, hekele.
Śląsk to również piękna przyroda: lasy,
  • Odpowiedz
  • 0
@pampolicjant Dla mnie Śląsk to tradycja, gwara, twarde zasady, historia, rodzina, wiara, ciężka praca.
Śląsk to nie kopalnie, nie huty ani nie syf.
Śląsk to miejsce, gdzie ludzie ciężko pracują, rozwijają się, ale przy tym dbają o rodzinę i tradycję. Pielęgnuje się tu gwarę i historię przodków.
Nie ma problemu bezrobocia, jest blisko do wszystkiego: lekarzy, usługodawców, węzłów komunikacyjnych.
To ogromny fart urodzić się w centrum Śląska.
  • Odpowiedz