Wpis z mikrobloga

mirki, we wrześniu wybieram się do Serbii
nie chcę brać całego budżetu w gotówce i zastanawiam się co lepsze dla wypłat w bankomatach tamże
#revolut czy konto walutowe? ma ktoś z was jakieś doświadczenia?

also, orientujecie się jak wygląda temat płacenia kartą w Serbii? powszechne czy raczej nastawiać się na gotówę?
ostatnio byłem tam z 7-8 lat temu

#podroze #podrozujzwykopem #serbia #balkany
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

#revolut czy konto walutowe

@boloney: Jeśli miałbyś konto walutowe to wiadomo że lepiej niż revolut, no ale weź załóż gdzieś konto w dinarach.
Więc revolut + bankomat który nie bierze prowizji. Internet mówi, że bezprowizyjne są bankomaty AIK Banka i Erste Bank.
  • Odpowiedz
@boloney: sama jadę dopiero za miesiąc do Serbii, ale z tego co się orientowalam to terminale są raczej powszechnie dostępne, tam z jakimiś wyjątkami na bazarach itp. Z tymże nie bardzo opłaca się płacić kartą jeśli masz konto w złotówkach, bo dochodzi do podwójnego przewalutowania i to generuje sporą prowizję.
  • Odpowiedz
@lubiczklan: @boloney: zależy jaką kartę, w jakim banku macie bo czasem opłaca się bardziej płacić polską kartą niż Revolutem.

Aczkolwiek to tylko kilka kart debetowych m.in. Visa z Getin, Envelo lub Mastercard z Pekao + poszczególne kredytówki.

Dobrym rozwiązaniem jest też karta walutowa w USD w T-Mobile - rozliczanie walut bezpośrednie, bez prowizji, a dodatkowo darmowe i nielimitowane wypłaty z bankomatów na całym świecie (trzeba uważać bo niektóre
  • Odpowiedz
@MateuszOpoka: @Krupier: to jak wygląda teraz sprawa z dinarami? skoro nie mogę wymienić PLN na RSD. muszę wymienić na EUR/USD i wypłacić po prostu w bankomacie w Serbii? czy nie wymieniać w ogóle i wypłacać. sorry za głupie pytania ale niezbyt oblatany jestem.

co do Visa Świat - mój ojciec zaliczył niezłą wpadkę ostatnio z tą kartą. na Sycylii wszytko spoko ale naliczyli mu jakieś krzywe prowizje w
  • Odpowiedz
@boloney: Revoluta po prostu zasilasz złotówkami i płacisz, nic więcej, sam przewalutuje. Tylko w weekendy będziesz mieć nieco wyższe kursy więc lepiej sobie zawczasu wtedy wypłacić trochę kasy.
  • Odpowiedz
@boloney: Visa Świat w mBanku jest dodatkowo płatna jeżeli nie dostaniesz w jakiejś promocji. 10zł / miesiąc. Moim zdaniem nie opłaca się jeżeli skorzystasz z niej tylko podczas wyjazdów wakacyjnych.

Zwykłe karty złotówkowe to podwójne przewalutowanie. Kompletnie nieopłacalne.
Karta debetowa z włączoną opcją wielowalutową to już lepsza opcja, ale potrzebujesz rachunku walutowego.

Revolut to
  • Odpowiedz
@boloney: Ja płaciłem zwykłą kartą z Millenium, normalne niepodwójne przewalutowanie, płaciłem wszędzie gdzie się dało czyli tak jak w Polsce -sklepy, dworce, na niektórych bazarkach też dało radę
  • Odpowiedz
@Krupier: jak kojarzę to visa, bo nie mam jak teraz sprawdzić, jakieś groszowe kwoty wychodziły w porównaniu do kursów NBP, zarówno w Serbii, Skandynawii czy Rosji
  • Odpowiedz
w Serbii jadłem w takich miejscach, których polski sanepid by nawet nie otworzył xD

@boloney: takie miejsca są najlepsze! <3

jak kojarzę to visa, bo nie mam jak teraz sprawdzić, jakieś groszowe kwoty wychodziły w porównaniu do kursów NBP, zarówno w Serbii, Skandynawii czy
  • Odpowiedz