Aktywne Wpisy
Yogi_ +56
Mireczki, gotowałem sobie rosół drobiowy standardowe składniki, kura, włoszczyzna, przyprawy i suszony grzyb. Przed chwilą chciałem sprawdzić, czy już dochodzi. Otworzyłem pokrywke a na powierzchni pływają jakieś larwy, białe z czarną główką. Wydaje mi się, że z grzyba musiały wyjść ale nie jestem pewny. Czy ktoś wie co to może być? Załączam zdjęcie.
#gotowanie #pasozyty
#gotowanie #pasozyty
Tu-mleko +104
Kupiłam nową pościel od Chińczyków (♡‿♡)
W lipcu 1944 roku, mimo trwającej od kwietnia ewakuacji, w obozie na Majdanku wciąż przebywali więźniowie. Byli to między innymi jeńcy radzieccy, Żydzi, polscy więźniowie polityczni, a także chłopi aresztowani w wyniku akcji pacyfikacyjnych na Lubelszczyźnie. Osadzeni wykonywali prace przy obsłudze obozu oraz związane z przygotowaniami do jego likwidacji. Przez cały miesiąc na terenie KL Lublin trwały także egzekucje Polaków przywiezionych z więzienia gestapo na Zamku Lubelskim.
W tym czasie więźniowie obserwowali rzesze cywilnych uciekinierów, a także wycofujących się niemieckich żołnierzy.
Zdjęcie: wykonane 2 lipca 1944 roku na terenie II międzypola, od lewej stoją: Aleksander Zakościelny, Mieczysław Borowski, Ryszard Kowalski.
Źródło: Państwowe Muzeum na Majdanku
#ciekawostkihistoryczne #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #polska #iiwojnaswiatowa