Aktywne Wpisy
Jurgen-Kaczuwka +337
Dzień dobry. Czy ten #!$%@? deszcz kiedyś przestanie padać? Kto kupił dom na działce na której jeszcze do niedawna pasły się krowy ten się w cyrku nie śmieje.
mickpl +1261
Czaicie, że te wszystkie Rachonie, Kłeczki itd - siedzą teraz w schowku na miotły w TV Republika i "nadają", oczywiście za frajer, bo tam nie ma pieniędzy. Ależ to musi boleć XD Z prawdziwego turbobizancjum dotowanego 3 mld przenieść się do studia, gdzie Lipton jest tylko dla zarządu.
#tvrepublika #bekazpisu #tvpis #tvp #media #sejm
#tvrepublika #bekazpisu #tvpis #tvp #media #sejm
Kiedyś pisałem posta o wyprawie do Doliny Śmierci w Dukli oraz Słowacji. Ogólnie lubię tematy drugowojenne, a jako że zmieniłem miejsce pracy, w moim zasięgu pojawiły się nowe okazy.
Żeby nie przedłużać, w ubiegłą niedzielę bylem w Belgii w kilku miejscach pamięci walk w Ardenach.
Zacząłem od La Gleize, gdzie stoi Königstiger, a za nim muzeum. Wiąże się z nim ciekawa historia do przeczytania poniżej
http://www.december44.com/en/history_battle_of_the_bulgela_gleize.htm
Grubość pancerza i ślady po próbach jego przebicia z przodu i na jarzmie działa robią wrażenie. W środku wieży widać było kilka elementów armaty, a pod wentylatorami chłodnica i pokrzywy.
Bylem też w muzeum w Bastogne, w którym było dosyć sporo eksponatów, m.in Hetzer, Sherman przebity na wylot z pocisku pp, Kübelwagen. Obok jest ogromna budowla z tarasem widokowym pełniąca rolę pomnika żołnierzy amerykańskich, którzy walczyli w tamtych rejonach. Chciałem się wybrać jesscze do centrum renowacji pojazdów pancernych w Bastogne, jednak dowiedziałem się, że przybyli jacyś oficjele NATO i nici że zwiedzania.
Piszę z pamięci, bo nie mogę teraz wykorzystać laptopa i na spokojnie opisać całości, ale jeśli będzie zainteresowanie to powrzucam więcej zdjęć i cos więcej powiem.
Na koniec odwiedziłem Hürtgenwald na granicy niemiecko-belgijskiej, gdzie znajduje się Bunkier 132 i inne umocnienia z tamtych czasów. Trochę się tam zmachałem przez ogromne różnice wysokości.
#2wojnaswiatowa #historia #czolgi #warthunder #gruparatowaniapoziomu