#prawopracy #prawo #urlop #pracodawcakombinuje #kadry #ksiegowosc Jak wyciągnąć od pracodawcy ile ma się zaległego urlopu? Pracuje ponad 3 lata w firmie, urlopy brałem jedynie okazjonalnie, wiem że w huk mam zaległego. Księgowa jest w firmie może raz w miesiącu, pytając asystentki zarządu która ma kontakt i z szefostwem i księgowością nie potrafi udzielić informacji zrzucając wszytko na księgowa. Trwa to już z pół roku, może w tym miesiącu, może wtedy albo wtedy, ciągle jest się zbywanym. Co robić w takiej sytuacji ?
@ondraszek: Roszczenie pracownika o udzielenie zaległego urlopu przedawnia się dopiero z upływem 3 lat od dnia, w którym stało się wymagalne - także pilnuj żeby Ci nie przepadł
@ondraszek: jeśli masz urlop zaległy - wykorzystać go trzeba do 30 września roku następnego np. urlop zaległy za 2015 musisz wykorzystać do 30 września 2016 i od tego 30 września 2016 liczą się te 3 lata
@ondraszek: Ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy przysługuje pracownikowi w sytuacji, gdy urlop nie został przez niego wykorzystany, a nie będzie można tego dokonać z powodu rozwiązania umowy o pracę lub jej wygaśnięcia Tylko i wyłącznie wtedy zgodnie z kp
Jak wyciągnąć od pracodawcy ile ma się zaległego urlopu? Pracuje ponad 3 lata w firmie, urlopy brałem jedynie okazjonalnie, wiem że w huk mam zaległego.
Księgowa jest w firmie może raz w miesiącu, pytając asystentki zarządu która ma kontakt i z szefostwem i księgowością nie potrafi udzielić informacji zrzucając wszytko na księgowa.
Trwa to już z pół roku, może w tym miesiącu, może wtedy albo wtedy, ciągle jest się zbywanym.
Co robić w takiej sytuacji ?
Zamelduj że bierzesz cały zaległy urlop ¯\_(ツ)_/¯
@ondraszek: Ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy przysługuje pracownikowi w sytuacji, gdy urlop nie został przez niego wykorzystany, a nie będzie można tego dokonać z powodu rozwiązania umowy o pracę lub jej wygaśnięcia Tylko i wyłącznie wtedy zgodnie z kp