Wpis z mikrobloga

Jak to w końcu jest z tymi gwarancjami na #konsole? Teoretycznie dają rok i tyle, ale gościu od którego chce kupić #xboxone mówi że w Polsce przysługuje 2 lata rękojmi która działa na podobnej zasadzie co gwarancja. Orientuje się ktoś? #ps4
  • 23
@re_plenish
@InnyWymiar90 No dobra, ale nawet chodząc po różnych sklepach typu Media, EuroRtv itd pisze ze gwarancji jest tylko 12 miesięcy więc jak to w końcu ( ͡° ʖ̯ ͡°) Gwarancja sklepowa kończy się jakby po roku a konsole w dalszym ciągu można łącznie do dwóch lat oddać do jakiegoś serwisu Microsoftu i przyjmą? ¯_(ツ)_/¯
@XNiemcu: Na 100% na konsole jest gwarancja 2 letnia, a na akcesoria roczna. Natomiast jeśli coś Ci się spierdzieli to kontaktuj się od razu z angielskim supportem - najlepiej przez chat - przez sklep i polski support nie ma sensu się męczyć.
@rbbxx Już miałem Ci wysyłać screena, ale sprawdziłem jeszcze w Media Expert i tam faktycznie pisze o dwóch latach. Może EuroRtv ma jakiś błąd bo tam wchodząc na Xbox One X ewidentnie pokazuje 12 miesięcy ¯_(ツ)_/¯
W Orange skończyła mi się gwarancja producenta na telefon po roku, zaniosłem do salonu i tam zareklamowałem i sami naprawili w serwisie producenta tak jakby był na gwarancji na własny koszt.

Jak kupujesz u janusza to ci powie że sam zepsułeś, bo teoretycznie po roku od zakupu może od ciebie wymagać udowodnienia, że usterka jest wynikiem wady występującej w momencie zakupu.
@NoKappaSoldier73 pisze inaczej, ale nie będę się kłócić

@rbbxx a skoro już podałeś przykład z rejestracją konsoli to orientujesz się może czy można podpiąć konsolę którą się kupi od kogoś innego, nie nowa ze sklepu? Jest wtedy szansa że On też ją podpiął ( _)
@XNiemcu: W takim wypadku to niestety nie mam pojęcia a nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Najlepiej będzie jak uderzysz na czacie do MS.

I teraz moje DOMYSŁY!! Ale to tylko domysły więc nie sugeruj się. Myslę, że jest tak. MS daje na nową konsolę 27 miesięcy (o tym akurat wspomina wiele osob, plus dowód w postaci gwary na prawie 26 miechów na zrzucie powyżej) 24 plus 3 na ewentualne leżakowanie
@rbbxx: Rok to jest na PayStation.

w CALEJ UNII EUROPEJSKIEJ, konsumentowi przysluguje DWULETNI okres gwarancyjny na produkty:
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/poland/index_pl.htm

Nie wprowadzaj zatem w błąd.
W sumie ciebie tez to tyczy.

https://services.sony.pl/support/pl/warranty/general:
Sony udziela gwarancji jakości oraz zapewnia, że produkt wolny jest od wad materiałowych i produkcyjnych od dnia zakupu przez okres:

JEDNEGO ROKU dla kategorii WALKMAN
DWÓCH LAT dla pozostałych kategorii produktów
@XNiemcu: jeśli chodzi o podpinanie konsoli po numerze seryjnym do konta to jeśli kupujesz używaną, to po prostu poprzedni właściciel musi ją odpiąć od swojego konta (jeśli wcześniej ją przypiął) i wtedy Ty możesz podpiąć po tym samym numerze seryjnym.
Jeśli natomiast chodzi o gwarancję nowego Xboxa, to jeśli byś trafił jakąś "przeleżaną" konsolę na magazynie i po rejestracji było by mniej niż dwa lata gwarancji, to po prostu napiszesz do