Aktywne Wpisy
BELM0ND0 +640
Plusujcie potężny zbiornik- Racibórz Dolny. Przyjmie 185 mln metrów sześciennych wody co pozwala na przechwycenie fali z powodzi tysiąclecia. Chroni 2,5 miliona ludzi z trzech województw: śląskiego, opolskiego i dolnośląskiego.
#powodz
#powodz
federiczii +831
Chciałabym dopytać w jaki sposób zwykle negocjuje się zarobki pracując na b2b. Podejrzewam iż mówiąc o kwocie na rękę, czy netto, chodzi o kwotę netto którą umieszczam na fakturze wystawianej kontrachentowi? W związku z tym kwota netto którą się wynegocjuje w ramach pracy na umowę zlecenie będzie zawsze niższa niż kwota netto wynegocjowana na b2b, ponieważ po odliczeniu kosztów pracy po mojej stronie(na umowie zlecenie = 0zł, na umowę b2b to byłby podatek dochodowy i składka zus) zostałoby mi tyle samo na wolne gospodarowanie?
Dobrze myślę?
B2B zawsze netto
Zawsze musisz wziac pod uwagę podatek dochodowy i ZUS.
W kwestii ZUSu pamiętaj, że nawet jeśli masz "mały ZUS", to zawsze negocjuj cenę jakbyś płaciła za cały. Po 2 latach i tak będziesz skazana na pełną stawkę, a zleceniodawcę nie będzie obchodziło, że nagle Ci się koszty zwiększyły.
To samo polecam zrobic w kwestii podatku dochodowego. Wnioskuję, że i
Dziękuję wszystkim za rady. @matwes: Planuję być przedsiębiorca i mieć więcej źródeł dochodu niż 1 pracodawca, więc mam nadzieję że się na to nie złapię.
Dzięki @Sevlir: @matwes: @wedrowycz: @math3