Wpis z mikrobloga

Wizyta #prezydent #andrzejduda w #stanyzjednoczone:

- więcej wojska amerykańskiego w Polsce w ramach trwałej obecności (zwiększenie liczby żołnierzy o ok. 1 tys.)
- utworzenie Wysuniętego Dowództwa Dywizyjnego USA w Polsce
- utworzenie i wspólne wykorzystywanie przez Siły Zbrojne Stanów Zjednoczonych i Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej, Centrum Szkolenia Bojowego (CSB) w Drawsku Pomorskim
- zapowiedź utworzenia w Polsce eskadry bezzałogowych statków powietrznych MQ-9 Sił Powietrznych USA, przeznaczonych do działań wywiadowczych, zwiadowczych i rozpoznawczych
- utworzenie bazy lotniczej załadunkowo-rozładunkowej w celu wspierania przemieszczania się wojsk dla odbycia ćwiczeń lub na wypadek kryzysu
- utworzenie grupy wsparcia na teatrze w celu zabezpieczenia obecnych i przyszłych Sił Zbrojnych USA w Polsce,
- utworzenie w Polsce zdolności sił specjalnych USA w celu wsparcia operacji powietrznych, lądowych i morskich
- utworzenie infrastruktury wspierającej obecność w Polsce pancernej brygadowej grupy bojowej, lotniczej brygady bojowej oraz batalionu wsparcia logistycznego.
- umowa na budowę elektrowni atomowej
- F-35 - 32 szt.
i bonus:
- być może za 90 dni decyzja w sprawie dołączenia Polski do wąskiego grona państw, którym #usa zniesie wizy na specjalnych zasadach.

Izolacja Polski na arenie międzynarodowej. xD

A lewaki neuropki dupa cicho.

#polityka #neuropa.ru #4konserwy.pl
#elektrowniaatomowa #wojsko #energetyka
  • 12
@no_49: już jakiś czas temu na te wizy machnęłam ręką, a tu dziś, pierdyknął sam #potus, że być może w ciągu 90 dni będzie mieć dla nas dobrą wiadomość. Jedzie ostro, słuchałam jego przemówienia dzisiaj. Konkret. Sporo rzeczy dopięte już przed wizytą.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@M1r14mSh4d3: nadal nie jestem przekonany. Amerykanie nie mają w tym interesu by je znosić. Na samolotach zarobi Lockheed Martin i inne firmy dostarczające awionikę oraz uzbrojenie, na elektrowni też biznes zrobią. A wizy? Nie ma biznesu tylko problemy.