Wpis z mikrobloga

Znajoma kupuje telefon i pomagam jej wybrać.

Powiedzcie, bo widzę iPhone 8 za 2500. I Pocophone za 1400, który go bije prawie każdymi parametrami.

O co chodzi z iPhone, że one są tak drogie?
  • 16
oraz twierdzenie, że jest marką luksusową.

@SkrytyZolw: tylko w Polsce i w biedniejszych krajach tak jest. Na zachodzie ceny telefonów są podobne, ale przykładowo Niemiec musi pracować na niego tydzień lub dwa, Polak musi odkładać kilka miesięcy. W Polsce często ludzie kupują samochody lub telefony na które ich zwyczajnie nie stać, to fakt. Postawa 'postaw się, a zastaw się'. Później płaczą z każdą ryską na aucie/telefonie lub jeżdżą do mechanika pana
@Zapaczony: Ostatnio czytałam o PR apple (głównym tematem był spadek ich sprzedaży) i tam właśnie tłumaczyli czemu czasami dają takie oporowe ceny. I czemu nie wypuszczają tańszych modeli (jak np Huawei, Samsung) i uzasadnienie było właśnie takie: apple chce uchodzić za luksusową markę. Stąd moje twierdzenie.
Ostatnio czytałam o PR apple (głównym tematem był spadek ich sprzedaży) i tam właśnie tłumaczyli czemu czasami dają takie oporowe ceny. I czemu nie wypuszczają tańszych modeli (jak np Huawei, Samsung) i uzasadnienie było właśnie takie: apple chce uchodzić za luksusową markę. Stąd moje twierdzenie.

@SkrytyZolw: może faktycznie wybrali taką drogę. Wg. mnie jeżeli będą mocno zawyżać ceny, mogą stracić wielu klientów. Ale póki co: jest popyt - jest podaż.
@krolwsi: dużo zależy od preferencji użytkownika. Miałem iP6s, potem iP8, potem Huawei P20 i jakiś czas temu kupiłem sobie iPSE. Dlaczego iOS? W moim przypadku powód jest prozaiczny: streamuje Spotify w samochodach przez BT i w obu autach stream z Androidow przerywal, więc zostałem na iOS.