Aktywne Wpisy
rayan99 +121
Nie wiem kim jest ten gość ale pisze całkiem sensownie #budda
#programowanie #csharp #java #javascript #programista15k #pracait #kryzysit #dotnet
Mam nieprzyjemność prowadzenia rekrutacji na stanowisko .NET developera i czasami fullstacka z .NET i Reactem. Rekrutujemy głównie midów i seniorów. Większość CV, które przechodzą screening, to osoby z 5-8 latami doświadczenia, czasami trafia się ktoś z 3 latami. Powiem Wam, że ogólny poziom programistów to jakiś dramat. Przychodzą do na seniorzy którym wydaje się, że weźmiemy ich z samej zajebistości i 8 lat w CV.
Oczywiście, poza doświadczeniem, które kandydat ma na papierze (a jak wiadomo, na papierze każdy chce wypaść dobrze), robimy szybką weryfikację techniczną, by sprawdzić, czy dana osoba wie, o czym mówi i czy da się z nią pracować bez tłumaczenia podstaw. Reszta jest do nauczenia i wdrożenia. Prowadzę więc prosty screening techniczny, który zwykle trwa ok. godziny. Pytania na mida i seniora są bardzo podobne. Część pytań pochodzi z top 50 interview questions, do tego kilka bardziej zaawansowanych, których nie da się znaleźć na pierwszej stronie Google, oraz jeden lub dwa fragmenty kodu (5-10 linijek z obszernym objaśnieniem), z którymi kandydat musi się zapoznać i wskazać najczęściej błąd logiczny lub prosty problem wydajnościowy. Przy rekrutacjach na fullstacka nie mam czasu wchodzić w szczegóły i maglować jednego tematu, więc wszystko jest dość powierzchowne. Spróbujcie kogoś odpytać z .NET, reacta i SQL i czasami też NoSql w 1h.
No
Mam nieprzyjemność prowadzenia rekrutacji na stanowisko .NET developera i czasami fullstacka z .NET i Reactem. Rekrutujemy głównie midów i seniorów. Większość CV, które przechodzą screening, to osoby z 5-8 latami doświadczenia, czasami trafia się ktoś z 3 latami. Powiem Wam, że ogólny poziom programistów to jakiś dramat. Przychodzą do na seniorzy którym wydaje się, że weźmiemy ich z samej zajebistości i 8 lat w CV.
Oczywiście, poza doświadczeniem, które kandydat ma na papierze (a jak wiadomo, na papierze każdy chce wypaść dobrze), robimy szybką weryfikację techniczną, by sprawdzić, czy dana osoba wie, o czym mówi i czy da się z nią pracować bez tłumaczenia podstaw. Reszta jest do nauczenia i wdrożenia. Prowadzę więc prosty screening techniczny, który zwykle trwa ok. godziny. Pytania na mida i seniora są bardzo podobne. Część pytań pochodzi z top 50 interview questions, do tego kilka bardziej zaawansowanych, których nie da się znaleźć na pierwszej stronie Google, oraz jeden lub dwa fragmenty kodu (5-10 linijek z obszernym objaśnieniem), z którymi kandydat musi się zapoznać i wskazać najczęściej błąd logiczny lub prosty problem wydajnościowy. Przy rekrutacjach na fullstacka nie mam czasu wchodzić w szczegóły i maglować jednego tematu, więc wszystko jest dość powierzchowne. Spróbujcie kogoś odpytać z .NET, reacta i SQL i czasami też NoSql w 1h.
No
Miałem przez sporo lat mBank ale jak dziś zaczęli mnie kasować 9 PLN za przelew i to na własne konto stwierdziłem że ELO, skoro i tak mam napychać im kieszenie to może niech Polski Bank je przynajmniej ma.
W każdym razie, wszędzie mnóstwo reklam o przeróżnych pierdołach a ja nadal czekam na porządną niezawodną bankowość w tym kraju..
wymogi zwykłego obywatela:
-dostęp do bankomatów bez prowizji (najlepiej wszystkich)
-jak najwięcej wpłatomatów (dużo wpłacam i na koncie są duże pływy)[w głowie mi się nie mieści ile miałem problemów żeby wpłacić zwykłą gotówkę, bo albo prowizja od kwoty albo maszyna nie działa... :[
-BLIK, przelewy na tel. itp. tak aby szybko się rozliczać na mieście
-Karta (niepłatna, chyba że można ją fajnie spersonalizować) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-Konto bez prowizji, bo mam dość tych kosmicznych opłat
-Dwa konta na jednym logowaniu, che mieć dostęp do kilku kont na jednym logowaniu. Załóżmy że konto gdzie jest podpięta karta trzyma nie wiele hajsu żeby mnie w razie W nikt na mieście za bardzo nie skroił ale jak brakuje to z konta które jest tylko online w kilka sekund "doładowuję kartę" i latam dalej po sklepach.
-Czasem jakiś wypad za granice, miło by było płacić racjonalne spready a nie ogromne sumy.
-I żeby aplikacja była na czasie, a nie zacofanie jak to nadal niektórych bankach jest..
Słyszałem ostatnio sporo o Revolut'cie ale na stronie jakoś mało przekonuje mnie ich oferta.
Mirki co wy na to? Zróbmy jakiś mały ranking kont który będzie oparty na faktach a nie na reklamach.
#banki
#bankowosc
#kontobankowe
#kontoosobiste
#osbiste
#hajs #hajs
@bialy12: XD
Ładna manipulacja, bo opłata za 9zł za przelew dotyczy drugiego i kolejnego przelewu w miesiącu z konta OSZCZĘDNOŚCIOWEGO na zwykłe.
Sprawdźmy też jakie opłaty ma "Polski Bank" (pisze się polski bank - tak przy okazji):
PKO BP: pierwszy przelew w miesiącu za darmo,
Myślałem o Pekao ale te ich konto dla młodych trochę lipa :|
przymiotniki związane z Polską piszę z dużej litery, no cóż, ukamienuj mnie za to.
Wracając do tematu, nie musi być konto oszczędnościowe a coś à la skarbonka podpięta pod konto abym mógł z jednego