@bartaz porcja jest odmierzana na podstawie wagi? I czy nie lepiej (bezpieczniej dla zdrowia) byłoby użyć pompy perystaltycznej? Jak czyścisz te pompki?
@bartaz: Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że Arduino użyłeś w automatycznym barmanie? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jakiego to ty (specjalnie z małej litery) masz automatycznego barmana. Może byś lepiej wykorzystał Arduino?
@GrindujTopy: @Idahoo: tak, wykrywa na podstawie wagi nalanej cieczy. To na czym stoi szklanka to waga. Co do pompy, generalnie uznałem, że skoro w serwisach kawowych nie używa się pomp perystaltycznych (chyba są tłokowe) i mechanizm tych pomp ma kontakt z cieczą to nie będę przesadzał i wybrałem pompę membranową. Zbudowana jest tak, że płyn jest oddzielony od mechanizmów, więc płyn ma tylko kontakt z plastikiem i membraną. Mi to
@bartaz: na podstawie wagi czyli gdy dasz tam za małe naczynie to przeleje. ja bym się pokusił o dorobienie czujnika jakiegoś ale to pewnie zbyt skomplikowane i nie warte świeczki
@GrindujTopy: nie, bo jak kładziesz jakąkolwiek szklankę to następuje tarowanie. Więc wlewa tylko sam przyrost. Reasumując nie ważne co położysz zawsze wleje Ci tyle samo.
@bartaz: chyba mnie nie zrozumiałeś. dajesz szklankę 250ml i dajmy na to szklanka wazy 150g. Twoje urządzenie wazy i taruje ale naleje zaprogramowane powiedzmy 250ml czy tam gram trunku. podstawiasz innym razem mniejszą szklankę, 200ml ale również ważącą 150g, maszyna zważy i taruje ale znów naleje 250ml czy gram a wiec przeleje ponad szklankę.
@GrindujTopy: tak, ten scenariusz jest możliwy. Po prostu barman musi podawać w miarę równe szklanki. Plus ustawiać ilość gram z głową. Żelazkiem też da się poparzyć. ;-)
@bartaz: tylko z ciekawości pytam jak to działa, fascynują mnie takie urządzenia diy i szanuje za poświęcenie czasu. wiadomix, tak samo nożem można zabić jak i pokroić chleb. ;)
@bartaz: Widząc te wkręty przypominam sobie o każdym swoim projekcie. Zawsze muszę coś porysować albo ogólnie rozwalić XD Nawet w szafie wymieniałem zawiasy to przewierciłem i są dziury (⌐͡■͜ʖ͡■)
#alkohol #diy
Co do pompy, generalnie uznałem, że skoro w serwisach kawowych nie używa się pomp perystaltycznych (chyba są tłokowe) i mechanizm tych pomp ma kontakt z cieczą to nie będę przesadzał i wybrałem pompę membranową. Zbudowana jest tak, że płyn jest oddzielony od mechanizmów, więc płyn ma tylko kontakt z plastikiem i membraną. Mi to
dajesz szklankę 250ml i dajmy na to szklanka wazy 150g. Twoje urządzenie wazy i taruje ale naleje zaprogramowane powiedzmy 250ml czy tam gram trunku. podstawiasz innym razem mniejszą szklankę, 200ml ale również ważącą 150g, maszyna zważy i taruje ale znów naleje 250ml czy gram a wiec przeleje ponad szklankę.
Żelazkiem też da się poparzyć. ;-)
wiadomix, tak samo nożem można zabić jak i pokroić chleb. ;)
Nawet w szafie wymieniałem zawiasy to przewierciłem i są dziury (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
źródło: comment_XkJ8AW32Z0OAtGQRCfiKCzVnydLrKHSe.jpg
Pobierz