Wpis z mikrobloga

Cześć wam, dzisiaj przyjrzymy się bliżej rozwojowi rasy bernardyn, ale do jej historii wrócimy jeszcze w osobnym poście, gdyż jest o czym opowiadać (ʘʘ)

1888 pies widoczny na rycinie to Plinlimmon, zwycięzca licznych wystaw, znany wówczas powszechnie jako "Emperor of Saint Bernards".
1903 na zdjęciu widoczny Ch. Duke of Surrey o nieco cięższej głowie niż poprzednik.
1963 na zdjęciu widzimy Interchampiona Zimbo Burestubli. Zmiany obserwujemy głównie w obrębie głowy - względem poprzednika ma cięższą głowę, masywniejszą kufę (pysk), wyraźniejszy stop (krawędź pomiędzy czołem a grzbietem pyska). Ma również dłuższe fafle (wargi).
2019 na zdjęciu jest widoczny tegoroczny zwycięzca rasy na największej międzynarodowej wystawie Crufts, Amardapark Tickety Boo - tym razem suka. Względem poprzedników ma znacznie więcej luźnej skóry na głowie, dłuższe, zwisające fafle, opadające dolne powieki oraz niżej osadzone i nieco dłuższe uszy.
Proporcjonalnie ma też nieco cięższą sylwetkę, choć weźcie pod uwagę, że jest to bernardyn o nieco dłuższej sierści, która dodatkowo pogłębia to wrażenie.

#klubmerdajacychogonow <- zapraszam do subskrybowania po więcej psiej historii ()

spookyscaryskeleton - Cześć wam, dzisiaj przyjrzymy się bliżej rozwojowi rasy bernard...

źródło: comment_iiaKtkxIqXaFRjHx1hEaqOujdDcZPYGh.jpg

Pobierz
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

predyspozycje ras do chorób to też mój mały konik

@spookyscaryskeleton: o to, to. Piszę to jako wielki miłośnik psów a jednocześnie zupełny laik w temacie. Póki co psa nie mam, ale jeśli kiedyś będę kupował to chciałbym wybrać rasę stosunkowo mało pokrzywdzoną przez nadgorliwych hodowców.
  • Odpowiedz
@MandarynWspanialy: Mówiąc szczerze - niewiele jest takich ras bardzo pokrzywdzonych, za to bardzo często są to właśnie te najpopularniejsze :) Ale bardzo duże znaczenie ma tutaj sama hodowla - to, w jaki sposób ona podchodzi do hodowanych psów - pseudo z wyniszczoną matką rodzącą co cieczkę bez żadnych badań kontra hodowla, w której rodzice są badani na wiele różnych chorób predysponowanych, dobrani do rozrodu pod kątem równoważących się cech, co
  • Odpowiedz
@spookyscaryskeleton: po c--j produkujecie te genetyczne kaleki, gardze k---a hodowcami psów, dla własniej z------j mody krzywdzicie zwierzęta już nic nie mówie o niechcianych psach w schroniskach dla których niema domu między innymi przez takich podludzi jak wy
  • Odpowiedz
Owczarki niemieckie wystawowe to wstyd tej rasy. Pomijając kwestie fizyczne, są bardziej płochliwe od mojej trzy kilogramowej przytulanki. Czy to da się jeszcze odkręcić?

@iddqd: ludzie którzy się tym zajmują to idioci, nie kupować rasowych psów bo to kalekie skrzywdzone zwierzęta, jak chcesz to odkręcić to kup prawdziwego psa a nie "rasowego" czyli chorego genetycznie
  • Odpowiedz
a ja bym poczytał o tym, co te zmiany dają, jakie niosą zagrożenia, czy korzyści. Tak jak tutaj większą głowa, inny profil pyska. To dobrze, czy źle?

Tak jak w przypadku mopsów krótszy pysk niesie jakieś tam problemy z oddychaniem.

To taka mała sugestia człowieka, co na psach w sumie nie zna się w ogóle :)

@Majku_: domyśl się, jaki wpływ na zwierze ma ingerencja zjebów hodowców
L.....D - > a ja bym poczytał o tym, co te zmiany dają, jakie niosą zagrożenia, czy k...

źródło: comment_ZHACsYCAxFZYhxUzD36B3lRsfm07Zhrs.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@iddqd co do owczarków jest to jedna z ras, w które wierzę najbardziej. Jeśli chodzi o kwestie psychiczne - do uzyskania uprawnień hodowlanych muszą przejść testy psychiczne gdzie sprawdza się chociażby bojaźliwość, dodatkowo suki mają obowiązkowe zaliczenie BH, natomiast psy IPO-V, gdzie oprócz posłuszeństwa jest sprawdzana praca węchowa oraz obrona właściciela i zatrzymanie uciekającego pozoranta ;) co do wyglądu - tutaj również jestem nastawiona pozytywnie, coraz silniejsze są próby odbudowania owczarka
  • Odpowiedz
z wiekszoscia raz jest tak, ze z czasem zaczynaja przypominac wlasna karykature.
Najbardziej to mi zal tego, co zrobiono z owczarkow niemieckich.
Jeszcze nie tak dawno to byly psy zwinne, podobne do wilka, zgrabne i smukle.
Teraz to jakies owlosione krowy z problemami kostnymi.
Az zal psiakow.
  • Odpowiedz
@spookyscaryskeleton: Rok temu byłem na wystawie. Owczarki z najwyższą oceną miały po 40kg i kątowanie, które na 100% doprowadzi do kalectwa. Wyczynem jest znaleźć egzemplarz, który przeskoczy 2m. Kiedyś minimum było 2.5. Na dodatek mój piesek maskotka zdominował wszystkie.

Jeśli nie wyrzucą obecnych linii do kosza i nie zastąpią użytkowymi to jest już po rasie.
  • Odpowiedz