Wpis z mikrobloga

Trafiłem do ciekawej informacji nt. protonmail:
"ProtonMail zapewnia dostęp policji w czasie rzeczywistym do monitorowania wiadomości."
Niestety źródło tych informacji jest w języku obcym dla mnie... Gdyby kogoś to jednak zainteresowało to oto link:
https://steigerlegal.ch/2019/05/23/protonmail-echtzeit-ueberwachung/
Nie wiem na ile wiarygodne źródło ani ile w tym prawdy ale wiele słyszałem o tym jaki to protonmail bezpieczny itp więc może sami ocenicie
#bezpieczenstwo #it #protonmail #bezpieczenstwoit #internet
polskiekoszmarynieamerykanskiesny - Trafiłem do ciekawej informacji nt. protonmail:
"...

źródło: comment_1KIGMqNsngiMiJAGAihG8fFytPFI1cjN.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@polskiekoszmarynieamerykanskiesny: czytałem kiedyś że oni jak najbardziej zajmują się bezpieczeństwem ale nie chcą by ich skrzynki były wykorzystywane w niecnych celach więc gdy ich policja poprosi sami pięknie podaja wszystko na tacy. Możliwe że nawet w real time.
  • Odpowiedz
@Antyradek: @polskiekoszmarynieamerykanskiesny: nie jest lepszy bo nie ma nic gorszego niż fałszywe poczucie bezpieczeństwa, tak czy siak w protonie w bazie muszą być zapisane klucze prywatne bo inaczej byś tego nie odczytał - więc to nie jest zero-access mail tylko mogą wyciągnąć dowolny klucz prywatny i odszyfrować czyjąś korespodencję

gmail paradoksalnie jest lepszy bo wiesz, że nie ma szyfrowania, a jeśli chcesz to po prostu instalujesz wtyczkę do
  • Odpowiedz
  • 0
@Just666: pytanie czy protoni pracują z naszymi służbami/czy naszym chciało się szukać.

Ponad to w takich skrzynkach nie liczy się prywatność bo od tego jest kur...de PGP, mieli zapewniać by nie było wiadomo kto operuje po drugiej stronie, ale od tego jest dobry von ale i ten da się namierzyć.
  • Odpowiedz
@BSidesWarsaw: Miałem nadzieję mimo wszystko, że proton trochę będzie się buntował i utrzymywał prywatność, ale coś sporo głosów ostatnio w sieci, że jednak nie stawiają oporu.

Na teraz jeśli chodzi o prywatność + bezpieczeństwo to oczywiście wybrał bym jednak PGP + jakaś poczta na TOR.
  • Odpowiedz
  • 0
@Just666: człowiek z biurka obok krzyczy: "vpn'em do Rusi, potem do tora i z tora maile z o2 przy szyfrowaniu PGP"

Zapytałem czemu o2

"tam jest taki b----l i tyle spamu że znaleźć cokolwiek to cud"
  • Odpowiedz
@BSidesWarsaw: Oryginalną skrzynkę właśnie tam mam. I często się zdarza że nie da się zalogować, przerwy to 2x 0,5 godziny w miesiącu, więc trochę prawdy w tym jest. :D

Ciekawe że fraza "TOR" AND "mail" w Google jako drugi wynik daje protonmail.
  • Odpowiedz
@Just666: Dobra polityka PR. Kilka lat temu, jeden z nas otrzymał maila pod tytułem "hurrr schakowałem cię jestem pr0 elo hakierem durr" właśnie z protona. Oczywiście autor twierdził, że nieeee no kurde pisze z protona to go nie namierzą. Myślę, że właśnie chodzi o to by ludzie myśleli jak to bardzo jest secure. Zresztą, do czasu gdy pracują z policjantami to tak długo nikt ich nie spakuje jak megaupload kiedyś.
  • Odpowiedz
@Just666: to konto można tylko do kulturalnych wypowiedzi :) na @pehaty jestem luźniejszy ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie mniej będę szczęśliwy jeśli zawołasz do ciekawej dyskusji.
  • Odpowiedz