Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino #raspberrypi
Bawił się ktoś modułami SIM800/900? Zarejestrowana i aktywowana karta sim z Play nie chce połączyć się z siecią przez moduł (w telefonie się łączy) ale z nju mobile, która dotychczas była w moim telefonie, działa normalnie. Karta z Play na pewno jest aktywowana bo włożyłem ją do telefonu i połączyłem się z siecią i internetem. Może być tak że te moduły po prostu nie działają z kartami Playa?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hitherto: @echelon_: @zuberek1990: na play24 też nazwa modułu się pokazuje. Wersja firmware'u to
1137B02SIM900M64_ST_ENHANCE, taki był fabrycznie, niczego nie zmieniałem. Komenda:
at+cops=1,1,"PLAY"
daje mi :
ERROR
+CREG: 3 (czyli registration denied)
Wiem że moduły 900A mają fabrycznie firmware na rynek azjatycki ale tutaj chyba producent modułu już wgrał europejski bo karta z nju działa.
Blackhorn - @hitherto: @echelon: @zuberek1990: na play24 też nazwa modułu się pokazuj...

źródło: comment_6xrPJKwMdxHG8vaM644pAlP0JVIfiO7i.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@echelon_: Hej, miałem wołać więc wołam. Wgrałem jeszcze najnowszy (chyba) firmware, zostawiłem na noc żeby może miał więcej czasu ale dalej nic, chyba wszystkie opcje już wyczerpałem.
  • Odpowiedz
@echelon_: Dzięki. Ale problem polega na tym że jak wkładam działającą kartę nju, dioda na module najpierw miga co sekundę, a po chwili co 3 sekundy, to znaczy że karta zalogowała się do sieci. Sprawdzałem i połączenia i smsy normalnie wychodzą. Z kartą play dioda miga cały czas co sekundę. Jak wpadnie mi w ręce inna karta play to popróbuję jeszcze. Spróbuję jeszcze się połączyć w innym miejscu.
  • Odpowiedz