Wpis z mikrobloga

#medycyna #studia #lekarski #matura
Mirki i mirabelki po biol-chemach jaki kierunek studiów medycznych wybraliście i dlaczego nie jest to lekarski? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak poważnie to co polecacie studiować żeby było interesująco, a zarobki w branży pozwalały na godne życie?
chemia ok 97%, biologia 80+, matma ok 70, jakie progi przewidujecie w tym roku? Skoczą na studia 3-przedmiotowe przez łatwiejszą matmę?
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A tak serio- na razie na lekarskim jest ciężko, potem jest podobno lepiej. Stomatologia to nie tylko dłubanie w zębach, ale ogólnie, to trochę się to różni. Lekarski bardziej uniwersalny, często lepiej płatna praca. Ćwiczenia, przynajmniej na moim uniwersytecie są względnie podobne
  • Odpowiedz
@vincekd: Nie znam się na biol-chemowych sprawach, nie znam się też za bardzo na studiach, ale jeśli wyniki pozwalałby mi dostanie się na kierunek lekarski (twoje chyba w zupełności pozwolą?) to właśnie taki bym wybrał. Dużo nauki będziesz miał na każdym, a wydaję mi się, że możliwość bycia lekarzem jest bardziej kusząca od ukończenia jakiejś biologii czy chemii... ale wszystko zależy od ciebie i tego czego oczekujesz ( ͡°
  • Odpowiedz
@Alex_mski: Z tym mam właśnie problem. Naukowcem raczej nie zostanę, więc zostaje mi zawód. I mam wrażenie, nie umniejszając nikomu, że wszystkie kierunki po za lekarskim i stomą prowadzą do sufitu i braku możliwości pięcia się w hierarchii ( ͡° ͜ʖ ͡°) . Służba chorym to jedno, ale indywidualne potrzeby to drugie.

@Pysznypasztet: Dla mnie dentysta to lekarz. Może ma trochę okrojoną wiedzę ze
  • Odpowiedz
  • 0
@vincekd nie wykluczaj, napiszesz jakąś pracę i może Ci się zachce bawić. A jak masz zamiar bawić się w pięcie się po hierarchii to dr przed nazwiskiem się przyda. Generalnie jak idziesz na lekarski to bierz pod uwagę od razu naukę języka, bo nic nie wskazuje na to, żeby w tym kraju było normalnie w przeciągu najbliższych 10 lat.
  • Odpowiedz