Wpis z mikrobloga

Jeden z mój ulubionych "absurdów" prawnych. Zamiast w opisie znaku C-12 "rondo" dopisać, że kierowca ma ustąpić pierwszeństwa znajdującym się na skrzyżowaniu to dali obowiązek stawiania C-12 razem z A-7. Przez dekady na każdym rondzie, na każdym wjeździe stawiamy dwa znaki zamiast jednego:)
Tysiące dodatkowych znaków zamiast jednego zdania w rozporządzeniu.
#polskiedrogi #prawo #prawojazdy #polska
Pobierz
źródło: comment_P5f3omdYzuggrCOTo0S0gGhuf4nPRCHV.jpg
  • 67
Nie mozemy zmienic znaczenia znaku informujacego o rondzie bo znak ten nie moze okreslac pierwszenstwa.

@karer: no to go zastąpić A-8, poza tym C-12 jest znakiem nakazu a nie informacyjnym, zresztą trochę absurdalnym bo NAKAZUJE jazdę wokół wysepki, ale przecież nie można nakazać komuś jazdę wokoło wysepki, skoro zjeżdża na najbliższym zjeździe.
Pobierz
źródło: comment_RQRqRzUkandjRjOeLhhKJRQMCx7OJwq6.jpg
Większość ludzi w załącznik nie zagląda bo i po co? Tylko kursantom takim rondem bez A-7 w głowach mieszają:)

@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: Rozporządzenie dotyczy tylko polski. Wyjedziesz za granicę i wymusisz pierwszeństwo będąc na rondzie.

Dwa lata temu wypożyczyłem samochód w grecji, dojeżdżam do ronda, z przyzwyczajenia ustępuję pierwszeństwa a auta na rondzie mi ustępują. Drugie rondo 300 m dalej olśniło mnie, że nie ma ichniejszego odpowiednika A-7 przed rondem dlatego to ja
no to go zastąpić A-8, poza tym C-12 jest znakiem nakazu a nie informacyjnym, zresztą trochę absurdalnym bo NAKAZUJE jazdę wokół wysepki, ale przecież nie można nakazać komuś jazdę wokoło wysepki, skoro zjeżdża na najbliższym zjeździe.

@sciana: no to w koncu jest nakazujacym jezdzenie dookola czy moze tak jak w ustawie "informuje o ruchu okreznym" ?
@karer: okrągłe niebieskie znaki to są znaki nakazu i wszystkie nakazują jakieś działanie albo przekreślone znoszą ten nakaz, informacyjne są prostokątne.
okrągłe niebieskie znaki to są znaki nakazu i wszystkie nakazują jakieś działanie albo przekreślone znoszą ten nakaz, informacyjne są prostokątne.

@sciana: kolego przyczepiles sie do tego co napisalem a napisalem prawde i nie ma tam bledu. KAZDY znak o czyms informuje a ja napisalem ze ten konkretny informuje nas o tym ze jest ruch okrezny. To ze ten znak w naszej ustawie jest w kategorii "nakazowe" nie znaczy ze w innym