Wpis z mikrobloga

Jak to jest z praca fizyczna na budowach w taka pogodę? Przecież pizga niemiłosiernie, pada deszcz i wieje przeszywający wiatr. Wystarczy godzina pracy i już jest się cały przemoczony i przemarznięty. Są jakieś specjalne zasady w taka pogodę? #budownictwo #pracbaza
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wystarczy godzina pracy i już jest się cały przemoczony i przemarznięty.

@Lestaro: Jak pracujesz uczciwie to nawet -10 stopniach jest Ci za gorąco.
  • Odpowiedz
@Lestaro: taka pogoda to jest pikuś xD zasady sa takie, że zakładasz kalesony i dwa swetry i robisz. Kiedyś tak pracowałem w grudniu i śmiechy śmiechami, ale każdy czekał do przerwy na śniadanie żeby zjeść coś wypic herbate i strzelic setkę na rozgrzanie bo inaczej byś nie wyrobił 10 godzin - pójście znowu do budowlanki to by była dla mnie chyba ostateczność.
  • Odpowiedz
@Lestaro: Taka pogoda to tam c--j. Grudzień, -5C, rusztowanie na 3 piętrze i lanie betonu, polecam xD Bez kominiarki nie pociągniesz. Sporo osób w tej branży wspomaga się alkoholem/amfetaminą, co pomaga w walce z zimnem, ale nie mów o tym nikomu xD

Ale dzisiaj dobrze płacą w budowlance i czasem ciebie błagają, żebyś przyjechał do pracy, więc nikt nie narzeka. Jak płacone od roboty/metra w firmie to sam z----------z, żeby
  • Odpowiedz
@Lestaro: zwykle na rusztowaniach robisz góra kilka lat, potem dostajesz awans na wykończeniowkę, gdzie naturalnie jest cieplej, nawet w zimę.

A tak to kilka warstw odzienia, wódką i feta xD
  • Odpowiedz
@Lestaro: Taka pogoda to tam c--j. Grudzień, -5C, rusztowanie na 3 piętrze i lanie betonu, polecam xD

@BELM0ND0 jak jeszcze robiłem na budowie, to w 2017 roku robiłem na budowie elektrowni Opole i przy -20 chłopaki montowali elewacje na wysokości ~100m ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Lestaro: XD taka pogoda jest najlepsza do kładzenia tynków i innych gowien, wręcz najlepsza na budowę, wolę to niż upały 30c. Najgorzej jak jest -5 lub mniej, wtedy dobra rozgrzewka i dwie bluzy, tak czy siak da się robić bo coraz to lepszy pieniądz leci z tego, każdy by chciał być kierownikiem lub prezesem a brakuje już ludzi do zwykłej roboty
  • Odpowiedz
@Lestaro: Czytając doświadczenia panów wyżej to ja widocznie pracowałem na cywilizowanej budowie, bo u mnie się nie pracowało w taką pogodę i był bezpłatny urlop. Pracowałem przy dachach na wsi, gdzie nie było krytych rusztowań a tylko drabiny, rusztowania warszawskie i elementy konstrukcji dachowej - może dlatego. W taką pogodę to pracowało się jedynie jeśli było coś do zrobienia na ziemi, czyli np. przycinanie jakichs elementów na wymiar, ale nawet
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@BELM0ND0: Kto k---a normalny leje beton przy ujemnej temperaturze? To się robi tylko w ostateczności i będzie się wiązało w c--j długo. Poza tym się nie opłaca bo trzeba kupić wyższej klasy beton, lać mniej wody i dosypywać domieszek. A potem to jeszcze osłaniac wszystko. A na koniec i tak może to strzelić c--j, bo trafisz na taka amplitude temperatur że popęka tak czy siak.
  • Odpowiedz