Wpis z mikrobloga

@NieZnaszGo: 1.9jtd 16v w tych silnikach do połowy 2006 roku były monotowane wadliwe klapy wirowe w kolektorze, miej to na uwadze. Jedyna rozsądna benzyzna to1.75tbi. Skrzynia m32 tez była wadliwa i przy przebiegu200kkm+ wycierają się łożyska które trzeba wymienić. Wszystko z oznaczeniem jts omijać z daleka. Ogólnie jak napisał kolega wyżej najlepszy jest 1.9jtd 16v za to 8v nie do zajechania. 2.4 to już wyższe koszty, przede wszystkim eksploatacji.
często poruszam się po autostradach

@NieZnaszGo: tak naprawdę to i 1,9 150KM sobie poradzi na autostradzie.

Przy 2.4 z prędkościami autostradowymi (>150kmh)spalisz ponad 10/100. Jedzie fajnie, ale ekonomicznie nie jest.
Przy spokojnej jeździe głównie do 130, czasami do 160 spalanie jest ok 8,5/100 co najmniej.
@hpiotrekh hm, jeżdżę Croma z 2.4JTDM, przy 150-160 pali ok. 8 litrów, w zasadzie nawet przy znacznie większych prędkościach dyszki na sto nie przekracza.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Freso: może Croma jest lżejsza.
No i ja w sumie mam automat i 19" koła, więc też trzeba coś doliczyć. Ale mniej niż 7,5 to chyba nigdy nie spalilem na trasie
@hpiotrekh u mnie też automat, Aisin, to samo co w 159. Koła 18, 225/45 jak dobrze pamiętam. Na co dzień tym nie jeżdżę, natomiast trochę kilometrów zrobiłem i spokojnie zamykam to auto przy spokojnej jeździe w 6.3-6.5 litra, liczone z dystrybutora. Fakt faktem, może ma znaczenie też to, że chyba Croma jest po chipie, bo jedzie znacznie lepiej niż inna Croma z którą porównywałem, takie mam przynajmniej wrażenie.
@szaremyszki 1 ząbek to tam #!$%@?, wystarczy porównać sobie części do jednego i do drugiego silnika. Do 1.9 ceny normalne, do 2.0 droższe niż do japońców. Nie wiem z czego to się bierze, ale tak jest.
@Freso: tam w Cromie siedzą te 200/210KM? Ja się przy 6,5 litrach mieszczę jak jeżdżę turbo eko, ale to i tak na krótkim dystansie. nie ma szans na taki wynik przy dłuższej trasie ( ͡° ͜ʖ ͡°)