Aktywne Wpisy

opinel +291
Chyba żadnym kaprysem motoryzacji nie jestem w stanie tak mocno gardzić jak suwami. Już nawet wolę pierdzące wydechy.
Te auta nie mają sensu. Mają mniej miejsca niż kombiaki, gorzej się nimi parkuje, przez wysoki środek ciężkości prowadzenie jest słabe, a co najważniejsze - STANOWIĄ ZAGROŻENIE DLA POSTRONNYCH.
Ludzie którzy to tę kupę marnotrawstwa zasobów można podzielić na kilka grup
-Upośledzeni ruchowo w stopniu lekkim - łatwiej im się wsiada.
Te auta nie mają sensu. Mają mniej miejsca niż kombiaki, gorzej się nimi parkuje, przez wysoki środek ciężkości prowadzenie jest słabe, a co najważniejsze - STANOWIĄ ZAGROŻENIE DLA POSTRONNYCH.
Ludzie którzy to tę kupę marnotrawstwa zasobów można podzielić na kilka grup
-Upośledzeni ruchowo w stopniu lekkim - łatwiej im się wsiada.
źródło: GQNyojJaMAAJTBa
Pobierz
obiadokolacja chłopska
źródło: temp_file628766008230610877
Pobierz

Chcę napisać program na sucho, bo nie mam jak sprawdzić czy działa. Są 2 przyciski i 4 diody LED. Po wciśnięciu 1 przycisku, zapalają się diody w kolejności L1,L2,L3,L4. Po wciśnięciu 2 przycisku zapalają się w kolejności L4,L3,L2,L1.
Moj program:
#include
#include
int main (void)
{
DDRB = 0xFF;
PORTB = 0x00;
DDRD = 0x00;
PORTD = 0xFF;
while(1)
{
int i;
for (i=0;i<5;i++)
{
PORTB |= BV(1);
delayms(500);
PORTB&=~BV(i);
delayms(500);
}
for (i=4;i>0;i--)
{
PORTB|=BV(1);
delayms(500);
PORTB&=~BV(i);
delayms(500);
}
}
return 0;
}
Dobry tok rozumowania? Dopiero zaczynam z tym i pytam się :D
@keton22: Serio, to wszystko co masz do powiedzenia o tym kodziku? Może skoro opowi wystarcza to przestań się czepiać spraw drugorzędnych i skup się na algorytmie?
1. pętla główna może być pusta albo zająć się czymś innym w tzw. międzyczasie (w nietrywialnym przypadku dzięki temu program pozostanie responsywny)
2. w inicie aktywujesz PCINT dla portu na którym znajduje się pin od przycisku (doczytaj w DS do swojejgo AVRa jak ustawić rejestry)
@keton22: i możesz wywołać funkcję sleep :-)
@keton22: straszne