Wpis z mikrobloga

Co ta dojczebana to ja nawet nie... Wysłałam do nich maila, z zapytaniem kiedy mi kasę oddadzą za bilet (pociąg się spóźnił i nie zdążyłam na przesiadkę, pani w okienku przyjęła reklamację). To było ponad 2 tyg. temu. Dzisiaj mi odpowiedzieli... listownie :D I chcą, żebym jeszcze raz wysłała dane które im podałam w mailu, tyle że klasyczną pocztą :D Nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. A pytanie było bardzo proste - ile trwa zwrot pieniędzy...

#dojczebanastolatzamurzynami
  • 11
@Supercoolljuk2: Tak, to prawda. Konto bankowe z tak zaawansowanym dostępem internetowym jak w Polsce? Można zapomnieć. Internet mega drogi, Ogólnie maile to oni traktują tak, jak my faxy. Trzeba się cieszyć, że przynajmniej w tych dziedzinach to Niemcy są sto lat za murzynami.
@Jack3d: no dokładnie :D

Konto bankowe z tak zaawansowanym dostępem internetowym jak w Polsce? Można zapomnieć.

@semperfidelis: akurat z tym problemu nie mam, normalne konto internetowe, wszystkie operacje mogę robić. Z mailami też nie miałam problemu do tej pory. Dlatego się tak zdziwiłam ;)
@imyodda: Mój ojciec jeszcze w tamtym roku, żeby zrobić przelew, musiał przyłożyć jakieś gówno do monitora, które dekodowało jakieś kody i wyświetlało KOD AUTORYZACYJNY, który wpisywało się na stronie banku. Chore!:)
@semperfidelis: Hi-Tech :D Z bankami to mnie rozwaliło najbardziej, że jeden bank ma swój oddział w (prawie) każdym mieście, ale to nie jest (wg nich) jeden bank :D Tzn. jedynie bankomaty działają :D Ale jak jesteś w innym mieście niż tam, gdzie zakładałeś konto, to w okienku już nic nie załatwisz, tak samo nie możesz skorzystać z wpłatomatu :D Odlot jakiś.
@imyodda: Tak, tak jest. A sprawdź sobie jak idą jakiekolwiek przelewy (Nawet w obrębie tego samego banku). Jest Sparkasse, i przelew do Sparkasse wygląda tak: Sparkasse Rheinlandpfalz->Sparkasse->Jakiś tam ich centralny DeutscheBank->Sparkasse Rheinlandpfalz, co trwać może i 4 dni. To nie do pomyślenia w Polsce, żeby przelew z tego samego banku do tego samego banku trwał tyle czasu. Ich bankowość to jest masakra.