Wpis z mikrobloga

Cześć,
mam pytanie, jak w sposób akademicki zinterpretować takie wykresy? Napisanie "2 jest bardziej rozlazły niż 1" raczej nie da rady xD Wykresy w przypadku idealnym powinny mieć miliard punktów w tym samym miejscu, a więc (tak mi się wydaje) muszę zbadać jak bardzo jest to zbliżone do koła (?) o jak najmniejszym promieniu (?). Totalnie nie wiem jak się za to zabrać, nie wiem jakich źródeł szukać, jakieś książki z matematyki, analizy statystycznej, ani w jaki sposób wyliczyć jakieś współczynniki xD
Wykresy przedstawiają pomiary położenia pewnego obiektu, pomiary wykonane dwoma różnymi sposobami i muszę pokazać, że są lepsze/gorsze metody xD Same wykresy nie wystarczą, muszę mieć tabelkę z porównaniem i suchymi współczynnikami kijowości danego sposobu.

#studia #studbaza #matematyka #statystyka #niewiemjaktootagowac #kiciochpyta
R.....r - Cześć,
mam pytanie, jak w sposób akademicki zinterpretować takie wykresy? ...

źródło: comment_nBEVY1zSo62doRgg7jxZOzjdcTc6tBF2.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mcnight95: z tego co wiem, jest dużo sposobów na wyliczenie wariancji. W Excelu widzę wariancję próbki i populacji (różnią się tym, że jedna ma w mianowniku n-1 a druga n). Na wikipedii jest jeszcze wzór w przypadku jak znamy wartość oczekiwaną (w tym przypadku punkt ze średnich współrzednych?) Czy to ma jakieś znaczenie? xD

@maxiuu: czy dobrze zrozumiałam, że zwyczajnie zrobić histogram? W jaki sposób przeanalizować potem taki
  • Odpowiedz
@RandomDucklingGenerator: na wiki masz wzory do obliczania tego wykresu https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozkład_normalny tak wiem wygląda na p------y ale nie ma tam nic skomplikowanego takie wzory obliczają księgowe, masz położenie każdego z tych punktów czy tylko taki obrazek? Histogram to coś innego bo obrazuje gdzie dane punkty trafiły (np. do jakich przedziałów) co też może być przydane i prostsze do zrobienia, rozkład Gaussa określa rozkład prawdopodobieństwa czyli jaka jest szansa że ta metoda
  • Odpowiedz
@maxiuu: Czyli wystarczy jak w Excelu/Matlabie wygeneruje wykresik funkcji gęsości, będzie widać tak jak mówisz, że jeden jest rozlazły drugi nie, napisać że własnie tak jest i wystarczy? Nie wiem za bardzo, czy do takiej analizy wystarczy pokazać wykres, czy liczby są konieczne (tabelka o której wspominałam)
  • Odpowiedz
@RandomDucklingGenerator: możesz napisać jakieś oczywiste rzeczy typu policzyć średnią i osi x i y dla obu punktów i obliczyć odległość najgorszego punktu, możesz narysować histogram i też będzie w jednym przypadku taka wąska górka, w drugim taka rozlazła podobnie jak w rozkładzie Gaussa co też oznacza że więcej punktów było bliżej średniej. Tylko zrób te wykresy może do skali bo tu różnica jest ogromna z tego co widze po osiach.
  • Odpowiedz