może mnie ktoś uświadomić, jak przy fig. 4.45 ustala się miejsce w którym lecimy tą czerwoną linię, chcąc zachować proporcje kwadratu z pionowego planu i przenieść na tą perspektywę z podłogi? #rysujzwykopem #perspektywa
@matka_boska_w_klapie: upewnijmy się, ty mi teraz pokazujesz sytuację z 4.44, gdzie nie mamy jeszcze żadnego planu na podłodze? jeśli tak, to za cholerę tego nie kminię ( ͡°ʖ̯͡°)
@Segr3gator: rysujesz linię 0, następnie nanosisz na niej punkt do którego chcesz rozciągnąć podłogę, następnie rysujesz 1,2,3 i dostajesz punkt na przeciwległej równoległej osi który jest odwzorowaniem punktu górnego prawego
@matka_boska_w_klapie: wybacz że tak ci zawracam gitarę, ale chyba już rozumiem czemu w książce jest to na razie pominięte na tym etapie, ale nauczę się czegoś extra dzięki tobie ( ͡°͜ʖ͡°)
następnie nanosisz na niej punkt do którego chcesz rozciągnąć podłogę
no i to mnie ciekawi od samego początku, skąd wiadomo gdzie ten punkt umiejscowić? załóżmy, że chcę z tego stworzyć sześcian foremny i
#rysujzwykopem #perspektywa
źródło: comment_fqX81Lr3oYI6lh4fU3EH0dyCBHWG3yH5.jpg
Pobierzźródło: comment_4PGZEDgQZg2BCqT2PHsXNU9H3sAjEwlX.jpg
Pobierzźródło: comment_PBuMXIrNxsGWktSb7xWYPwi9gx0Phmo9.jpg
Pobierzno i to mnie ciekawi od samego początku, skąd wiadomo gdzie ten punkt umiejscowić? załóżmy, że chcę z tego stworzyć sześcian foremny i
Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, zapytałbym prowadzącego ćwiczenia lub wykładowcę, geometrię wykreślną miałem już dawno temu
Komentarz usunięty przez autora
@Masz_Kwita: dzięki, teraz to zrozumiałem, czyli muszę się oswoić z tymi elipsami, bo to będzie robić robotę w przyszłości