Wpis z mikrobloga

Mirki, gram sobie w CS GO na lapku i generalnie gra chodzi bardzo dobrze, ale robią mi się co kilka chwil takie 3-sekundowe ścinki, co oczywiście uniemożliwia grę. Jakieś pomysły co może być przyczyną? Jest tak od początku kiedy kupiłem tego laptopa. Z początku myślałem, że to wina słabych podzespołów, ale w każdej grze jest to samo więc podejrzewam, że problem może leżeć gdzie indziej. Myślę nad dokupieniem ramu (obecnie 6GB - 4 + dodatkowa kość 2GB którą zmieniłbym na 8GB) tylko pytanie, czy to coś da i czy tu leży problem?
System to Windows 10, grafika GTX 920M, Inter Core I5-5200U.
Tak wiem, to nie jest laptop do gier, ale CSa powinien uciągnąć (i ciągnie, gdyby nie te przycięcia :/).
#kiciochpyta #laptopy #gry #komputery
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Harmideron: Nowy nie jest, ale dzieje się tak od nowości. Z tego co wyczytałem, to jest to normalne i w sumie chyba pozostaje mi zainwestować w podkładkę chłodzącą. CS nie jest wymagający, ale ten laptop demonem wydajności też nie jest, a spadek taktowania zaobserwowałem już przy 80 stopniach.
  • Odpowiedz
@GdzieJestBanan: Problemem mogą być zastosowane pasty termoprzewodzące. Jeżeli czujesz się na siłach to wymień je profilaktycznie. Przed czynnością zainstaluj AIDA64 i wykonaj stress test przez 10 minut. Na wykresie pojawi się thermal throtling. Po zmianie past powtórz procedurę i sprawdzisz w ten sposób jak w konserwacja układu chłodzenia wpłynęła na kulturę pracy sprzętu.
  • Odpowiedz
@geckos: Wytłumacz mi tylko, dlaczego wykres pokazuje throthling na poziomie 0% przez cały czas trwania testu, natomiast w tabelkach na drugim screeenie widać wahania w taktowaniu?
Dzisiaj prawdopodobnie zdobędę pastę i będę próbował. Proszę życzyć mi powodzenia, w PC nie byłoby problemu ale laptopa nigdy nie rozbierałem ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@GdzieJestBanan: Procesor b. rzadko osiąga maksymalne taktowania i dochodzi do tego w sprzyjających warunkach. A normalnie CPU działa na niższych zegarach. Gdy temperatura osiąga założony pułap to zabezpieczenie termiczne obniża taktowanie, żeby nie przegrzać jednostki. Jak nie czujesz się na siłach to sam nie zmieniaj past tylko zleć to jakiemuś serwisowi.
  • Odpowiedz