Wpis z mikrobloga

@rabarbarowyStraznik:
Mąka pszenna 500g
zakwas 225g
woda 250g
sól 6.5g
Ciasto wyrabiałem wieczorem i na noc wrzuciłem do lodówki, rano zagniotłem i pozwoliłem wyrastać 4h. Ciasto wyrastało w naczyniu 3.5L PYREX na scierce oprószonej mąką. Po 4h naczynie odwracam do góry naogami, zdejmuje ścierkę nakrywam dołem naczynia i wrzucam do pieca 230 stopni na 25-30 minut, potem zdejmuje górę i piekę jeszcze 25 minut. tak jak tutej https://www.youtube.com/watch?v=2FVfJTGpXnU&list=LLhBLLbdoPJwU5EQ6zc3YfKw&index=5&t=0s
@Gensek: gratki! Upieklam w zyciu setki chlebow, a wiec radze: przed pieczeniem nacinaj ciasto w krzyzyki albo paski albo kratke to ci rownomiernie popeka, bedzie mialo wiecej miejsca na rozszerzanie sie, bo skorka nie bedzie go tlamsic i urosnie wiekszy i mniej zbity ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gensek: Pierwszy Tego Imienia, król Meereen, król Andalów, Rhoynarów i Pierwszych Ludzi, władca Siedmiu Królestw, protektor królestwa, Khal Wielkiego Morza Trawy, zwan Gansek zrodzony z burzy, niespalym i ojcem smoka
@Gensek: jeśli chodzi o czas i temperaturę to już wiesz. A co do zaparowania piekarnika, to ja kupiłem sobie spryskiwacz, i po włożeniu bochenka spryskiwałem obficie cały piekarnik + na dnie naczynie z wodą. Teraz się przerzuciłem na naczynie żaroodporne, i po włożeniu do niego bochenka, spryskuje środek naczynia i zakrywam go pokrywką.