Wpis z mikrobloga

Przepis na kawę: Kawę sypaną zalać wrzątkiem i przykryć szczelnie na 10 minut. Przelać do drugiej szklanki tak aby fusy zostały w pierwszej. Pierwszą szklankę wypłukać i powtórzyć poprzedni krok, aby pozbyć się reszty fusów. Ewentualnie dolać mleka według uznania.

Co na to bariści i smakosze?

#kawa #niemamekspresu
  • 13
  • Odpowiedz
@greenape: tyle pierdzielenia się dla kawy :/

mój przepis: kupujesz rozpuszczalną nescafe w lidlu za niecałe 18zł 200g, sypiesz 3 łyżeczki do szklanki, zalewasz na 1cm wysokości gorącą wodą, mieszasz, dolewasz do pełna mlekiem. Pijesz szybko bo niedobre.
  • Odpowiedz
@greenape: widzę że nie na darmo cię zsubskrybowałem po orzechonie ;D Robiłem tak samo póki nie odkryłem nescafe sensazione creme dosyć droga ale przypomina smakiem zwykłą o wiele bardziej niż inne rozpuszczalne i co najważniejsze nie jest gorzka w smaku. Moja wersja była trochę ulepszona sam kubek zalać wrzątkiem żeby się nagrzał & przelewać przez ultra drobne sitko i ostatnie przelanie tak jak już wspomniałeś, jako że lubię mleka 50/50 to
  • Odpowiedz
@adam47: No właśnie nescafe classic i podobne smakują jakby były mocno przypalone. Znacznie lepsze są rozpuszczalne, które mają jasny brązowy kolor.

Ja zacząłem dawać mniej mleka, bo mi się nie chciało jeszcze grzać w mikrofali. Doceniłem dzięki temu smak mniej mlecznej kawy - też jest ok.
  • Odpowiedz