Wpis z mikrobloga

CRS-17 wszystko na to wskazuje, ze przebiegnie normalnie w normalnym terminie (te przesuniecia o dzien/dwa/trzy to standard). Falcon Heavy też jest w przygotowaniu, test statyczny centralnego się już odbył, statyczny crs-17 też.
Czyli istnieje szansa, ze to nie wina COPV. Być może jakiś zawór albo przewód został wystawiony na zbyt trudne warunki albo faktycznie jest problem projektowy polegający na tym, że coś jest za blisko czegoś innego i wpływa to na temperaturę, może ciśnienie wzrosło za szybko. Gdyby to był COPV to uziemili by Falcony a już napewno nie podłączyliby Dragona 1 do ISS na początku maja... Może się okazać, że usterka wcale nie jest ciężka do usunięcia. Z Raptorem też przesadzili podczas końcowych testów ale byli świadomi ryzyka. Nie wydaje mi sie, zeby tu było podobnie ale w sumie oni mnie już nie zdziwią.
#spacex
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Hej tutaj jest lista skrótów, które pojawiły się do tej pory w tym wpisie i jego komentarzach.

COPV - Composite Overwrapped Pressure Vessel – Zbiornik ciśnieniowy, zbudowany z cienkiego kompozytu.
ISS - International Space Station – Międzynarodowa Stacja Kosmiczna – międzynarodowy, zamieszkały satelita, umieszczony na niskiej orbicie okołoziemskiej.

Jestem botem
  • Odpowiedz
@Yamikaze: specjalnie pojechali z parametrami testu licząc sie z tym, ze moze wybuchnac. Powodu nie znam ale mozna sie domyslac, ze chcieli sprawdzic kiedy jebnie licząc, ze moze nie jebnie :D
  • Odpowiedz
@monarchista co danych zebrali to ich - przynajmniej dzięki temu mogą sprawić że te silniki będą jeszcze bardziej niezawodne/wydajne. Jeszcze się okaże że nagle coś im się powaliło w szacunkach i raptory okażą się 25% bardziej wydajne niż początkowo zakładano i będą mogli wynieś w ten sposób 125t na LEO bijąc tym samym rekord Saturn V .
Ale to już chyba za bardzo poleciałem ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz
@Yamikaze: poleciales ;p Raptor, ktory juz byl w hopperze czyli egzemplarz 002 jest juz docelową wersją. W praktyce wiadomo pewnie cos bedą modyfikowac delikatnie, moze nawet sam sklad stopów metali uzytych do budowy czegos ale to juz jest pierwsza generacja. Jeszcze na sam koniec robili jakies zmiany nawet dosc znaczne, byla tez opcja innej dyszy ale ostatecznie jest jak jest. A oni sie nie boją wybuchów. Podczas wybuchu jesli wsszystkie
  • Odpowiedz
Hej tutaj jest lista skrótów, które pojawiły się do tej pory w tym wpisie i jego komentarzach.

Raptor - [Methane-fueled rocket engine](https://en.wikipedia.org/wiki/Raptor_\(rocketenginefamily\)) under development by SpaceX, see ITS
LEO - Low Earth Orbit – Niska orbita okołoziemska – orbita o wysokości poniżej 2
  • Odpowiedz
@Yamikaze: nie sądzę, że powstanie taki film. Obecnie zbyt dużo jest na szali, żeby być bardzo przejrzystym jeśli chodzi o niepowodzenia. Kiedyś mogli sobie na taki dystans pozwolić, teraz gdy wchodzą loty załogowe, a ceną w takim przypadku byłoby ludzkie życie nikt nie będzie się chwalił wybuchającymi kapsułami ;) Elon z reguły bardzo aktywny na tt jakoś nie wspomina ostatnich faili Spacex
  • Odpowiedz