Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Elo #piwowarstwo ! Czy ktoś z was używał drożdży T-58 lub MJ-47 do zrobienia Ipy? Cofam się w rozwoju i będę robić piwo z jasnego ekstraktu, bez kontroli temperatury w temperaturze pokojowej, stąd taki wybór. Czy może warto pobawić sie w starter z i użyć kveików? Tu z kolei może być problem z temp. powyżej 25*C.
Biorę po 50g Citry od każdej drużyny i słucham państwa ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 5
@bonifacy_pankracy: na t58 robiłem świąteczne, do ipy bym tego nie dawal, chyba ze w połączeniu z mocno żywicznymi chmielami ale wolałbym pójść do bodowlanego po kilka arkuszy styropianu i skleić pudło na fermentor + pety z zamrażalnika. Mniej roboty niż przy niepewnej warce. Kveiki kozak, w temp koło 20C spokojnie dają radę.