Aktywne Wpisy
kukold +21
Czy ktoś przerabiał temat kupna mieszkania z lokatorami? Kupiłem okazyjnie kawalerkę, w której na umowę najmu mieszka jakaś kobita z dzieckiem (mają zameldowanie). W jaki sposób mogę rozwiązać umowę aby przeprowadzić remont i wprowadzić się do mieszkania możliwie szybko?
#nieruchomosci #prawo
#nieruchomosci #prawo

Co jest nie tak z #rozowepaski?
Po kolei. Moj dobry przyjaciel postanowił, że w ciągu 3 lat nadpłaci/spłaci pozostały kredyt hipoteczny (to było jakoś w 2020 roku) i zrobi niespodziankę żonie kupując jakąś działkę w górach, żeby później postawić tam dom (o tym marzyli razem).
Miesięcznie spłacał po ~3k nie mówiąc nic o tym żonie. Robił jakieś mniejsze fuchy po godzinach (#programowanie, ale to nie istotne). Nadpłaty zrobił jakieś 100k
Po kolei. Moj dobry przyjaciel postanowił, że w ciągu 3 lat nadpłaci/spłaci pozostały kredyt hipoteczny (to było jakoś w 2020 roku) i zrobi niespodziankę żonie kupując jakąś działkę w górach, żeby później postawić tam dom (o tym marzyli razem).
Miesięcznie spłacał po ~3k nie mówiąc nic o tym żonie. Robił jakieś mniejsze fuchy po godzinach (#programowanie, ale to nie istotne). Nadpłaty zrobił jakieś 100k

Zainteresował mnie dokładnie ten kawałek
Przypominam, iż zgodnie z art. 35 ust. 1 Ustawy o ochronie danych osobowych powyższej aktualizacji powinien Ksiądz (...)
Zacząłem się zastanawiać jakie dane ma kościół o których istnieniu nie wiemy, bo ja nie wiedziałem że może mieć dane na temat mojego zatrudnienia etc.
#przemyslenia (tagi dla zasięgu) #bekazkatoli #katolicyzm
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Jesteś wtedy dzieckiem i to twoi rodzice decydują za Ciebie, więc do nich miej pretensje że Ci tam pozwolili oblać głowę wodą z solą. Ten wpis dotyczy danych jakie KK o nas posiada.
@animelover_97: Są podawane przez rodziców którzy odpowiadają prawnie za dziecko ergo to rodziców zgoda jest kluczowa wobec prawa. I tak jest do 18tego roku dziecka. Równie dobrze można walczyć z tym, że szkoła dostaje "nasze" dane od rodziców. HUR DUR RODZICE CO ROBICIE
Kościół Katolicki jako organizacja ma bogate szczegółowe zbiory informacji o prawie całym społeczeństwie
ten rytuał stopniowo milcząco zanikł około 15, 10 lat temu, gdy zaczęło funkcjonować pojęcie ochrony danych osobowych
@animelover_97: To nie argument bo potentialis - może być nieobowiązkowa i taka była przez XIX wieków.
@animelover_97: Duchowości trzeba uczyć od dziecka jeśli chcemy tworzyć funkcjonalną cywilizację. Równie dobrze można argumentować - Dlaczego indoktrynują alfabetem łacińskim skoro można wybrać japoński albo
@animelover_97: a ja np. jestem za tym aby zmuszać je do bycia członkiem, na siłę, i aby musiało chodzić na nabożeństwa, wbrew swej woli
dzięki temu osoby te w dorosłym życiu gdy się usamodzielnią, będą czuły wrodzoną niechęć do tak rygorystycznego narzuconego im siłą kultu
profit
to jest argument bo w każdym cywilizowanym kraju jest obowiązkowa w tym w Polsce. jeśli chętnie byś powrócił do tamtych czasów to wyślij swoje
@animelover_97: No i? A w każdym nie-cywilozowanym nie jest? I co z tego? Czy to argument za tym, że szkolnictwo jest stałym elementem rzeczywistości?
Nie.
Stałym elementem rzezywistości jest czas a nie szkoła.
powinna być stałym jeśli nie chcemy dopuścić aby sytuacja dzieci z ubogich rodzin była taka jak w XIX wieku
@animelover_97: Super, czyli zgadzasz się z tym, że szkolnictwo nie jest stałym elementem rzeczywistości ergo wyjaśnij mi teraz to zdanie któremu właśnie zaprzeczyłeś "szkoła jest obowiązkowa mój drogi, chodzenie do kościoła nie"
Psss. Podpowiem. Właśnie napisałeś, że chodzenie do szkoły jest tak samo warunkowe jak chodzenie do Kościoła.
napisaem już to, szkodliwe są dogmaty o piekle i grzechach.
nikt kto nie interesuje się jakkolwiek filozofią i teologią nie myśli zbytnio o takich sprawach. po prostu większość wierzących myśli sobie że Bóg stworzył świat i tyle.
to skąd ci się wzięło? słyszałem kiedyś o badaniu które potwierdzało
Niby w jaki sposób? Ja uważam je za utylitarne. Pomagają tworzyć etyczne społeczeństwo.
No więc "skoro sobie tak po prostu wierzą" to jaką to wywołuje u nich szkodę?
życie w strachu przed tym że jak zrobiłeś sobie dobrze to będziesz cierpiał za to kary w piekle jest zdrowe?
aby stworzyć "etyczne" społeczeństwo nie jest potrzebna religia. Czechy nie są może dobrym przykładem biorąc pod uwagę to jak dużo jest tam rozwodów ale wcale nie mają większych wskaźników przestępczości. to samo ze Skandynawią (nie licząc imigrantów z Afryki)
@animelover_97: A dlaczego miałoby być nie zdrowe? Po prostu pomijasz złe rzeczy tego świata. To chyba dobrze co nie? Chcesz kogoś zabić czy co? Albo kogoś okraść, że przeszkadza Ci koncept grzechu?
@Gorejacy_krzak_agrestu: W takim razie wciąż czekamy na pojawienie się nihilistów ( ͡° ͜ʖ ͡°)