Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@dryndol: a jak chcesz inaczej placic za transport? taksowkarzowi placisz za czas jaki Cie wiezie czy za odległość? zlecasz mojej transport z A do B, jest 1000km to wyceniam to na podstawie odległości
  • Odpowiedz
  • 1
@dryndol: ale tu nie chodzi o zaplate dla kierowcy tylko o zaplate dla firmy transportowej. ona z tych 24000 miesiecznie ma oplacic samochod, kierowcę, paliwo. masz jak byk napisane ze szukaja samochodow a nie kierowców
  • Odpowiedz
@PanG: no ale już nie tylko o sam ten przykład chodzi. Słyszałem, że w Polsce kierowcom się płaci od kilometra. I w dodatku nie masz wszystkiego na papierze tylko reszta to jakieś kombinowanie z dietami czy coś.

Rozumiem, że diety są po to by uniknąć jakichś opłat czy podatków (nie wiem, strzelam) ale, że płacone jest od kilometra, a nie na godziny to jest jednak nie w porządku.
  • Odpowiedz
  • 1
@dryndol: wiele rzeczy jest nie w porzadku i to nie tylko w tej branzy. ale placenie od km wzielo sie stad ze kierowcy jezdzili mniej niz czas pracy pozwalal. zanim powstaly gpsy to kiero mogl zrobic dziennir 300km a reszte przestac na pracy sciemniajac ze stal w korku. a wiesz jak jest - janusz który 30 lat tak placil nie zmieni na starość nawyków
  • Odpowiedz
@PanG: a no to kierowcy sami się do tego też przyczyninili. No trudno.

Szkoda tylko, że nowi młodzi zakładający firmy transportowe (mamy tu przecież kilku na wykopie) nie podchodzą do wynagrodzeń kierowców w nowoczesny sposób.
  • Odpowiedz