Wpis z mikrobloga

#rstudio #datascience
Mireczki potrzebuję pomocy przy wczytaniu danych do R. Mam plik csv, separator to ewidentnie "," a danych nie czyta tak jak trzeba. Wpisałem komendę read.csv("nazwapliku.csv", sep = ",")
Tutaj link do danych: https://gateway.euro.who.int/en/indicators/hfa_478-5060-acute-care-hospital-beds-per-100-000/

A wywala coś takiego:
kaly7 - #Rstudio #datascience 
Mireczki potrzebuję pomocy przy wczytaniu danych do R...

źródło: comment_f04HFWSrlD2860zu60bTG7XVBcT6UY2s.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaly7 tutaj ewidentnie problem z nagłówkiem wczytywane go pliku. Przykładowo nie masz tam żadnego przecinka i nagłówek jest czytany jako jedna kolumna zaś w danych jest ich kilka. Albo zupełnie odwrotnie: po nagłówku rozpoznaje (x+y) kolumn a w danych x. Przejrzyj dokładnie nagłówek i pierwszy wiersz. Możesz ewentualnie gdzieś ustawić ignoruj pierwszy wiersz (tj nagłówek) albo ręcznie go usuń w notatniku
  • Odpowiedz
dzięki za odpowiedź, ale niestety to nie pomogło, robiłem tak jak napisałeś.

@kaly7: Gdzieś musiały zostać jeszcze jakieś wiersze z nieodpowiednią ilością kolumn. Otwórz sobie ten plik w jakimś edytorze tekstowym, albo np. w Firefoxie (przeciągnij i upuść), przeglądnij całą zawartość i usuń wszystkie nieodpowiednie linijki.
Z tego co widzę, to na samym dole też jest jakaś stopka, która nie zawiera czystych danych, tylko jakieś informacje o autorze i źródle
  • Odpowiedz