Wpis z mikrobloga

Dzień dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°) Startujemy z #cpprozdajo! ( ͡ ͜ʖ ͡)

Dziś rozdajemy jedną kopię wersji elektronicznej magazynu Programista 1/2019 (80), w której możecie poczytać m.in. o wyrównaniu pamięci w C++

Zasady:

1. Plusik
2. Co o nas myślisz, co byś zmienił/a? Może są jakieś tematy, które warto, abyśmy poruszyli? Napisz w komentarzu ()

Jutro po 8 wyniki ( )
CppPolska - Dzień dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°) Startujemy z #cpprozdajo! (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Dziś ro...

źródło: comment_zKzbL4Zy4mU0UrKiGlG7xCCjZbx1taYK.jpg

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CppPolska: Co o was myślę? Nie znam was w ogóle ( ͡° ͜ʖ ͡°) Moglibyście w ramach promocji wrzucić np. pierwsze dwa numery jako pdf za darmoszkę i każdy by sobie zobaczył czy jest spoko kontent czy nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CppPolska: Ciężko coś myśleć o czymś, z czym się nie miało żadnej styczności. Jak ktoś już wyżej wspomniał - archiwalny numer wydaje się dobrym rozwiązaniem. Plus na zachętę.
  • Odpowiedz
@Riv31: nie przypominam sobie. Były kompilacje, voxele, chyba rozpoznawanie obrazków - ale nie przypominam sobie, by ktoś o robotyce coś pisał. Pamiętajmy, że mogłem coś przeoczyć ʕʔ
  • Odpowiedz
@kaitek666: No niestety, Wrocław i Kraków dominują w tej kwestii. Za nimi są Warszawa i Katowice, a dopiero potem jakieś Poznanie czy inne Trójmiasta.

Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji i zapytań na linkedinie :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@elemelek20: @CppPolska:
RAM ma wiersze, a procesor może odwołać się tylko raz do pamięci, żeby ściągnąć dane. Więc żadna zmienną nie może być tak ułożona, żeby być na dwóch wierszach. Stąd zmienne ustawia się tak, żeby były wyrównane do wielokrotności swojej długości.
I jest to cecha zarówno C, jak i wszystkich innych maszynowych języków.
  • Odpowiedz
@CppPolska: Napiszcie porównanie najnowszej wersji C++ z innymi językami - pod kątem zastosowań, możliwości, ale przede wszystkim wydajności. Jestem bardzo ciekawy jak to wygląda obecnie.
  • Odpowiedz