Wpis z mikrobloga

Czytam Wasze wpisy i za 90% z Was jest mi normalnie wstyd. Spłonął kawał historii Europy, spuścizna po naszych przodkach, nie tylko Francuzów. Spłonął jeden z najpiękniejszych, najważniejszych i najbardziej odwiedzanych zabytków na świecie, tej straty nie da się liczyć w euro czy dolarach, to utrata jednego z głównych symboli naszej przeszłości, czegoś co nas definiowało i nie mówię tu o chrześcijaństwie, ale o naszej kulturze, naszej europejskiej cywilizacji.

Dla mnie osobiście strata nie do opisania, żałuję, bo chciałem ponownie odwiedzić.

#francja #paryz #notredame
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@powalacz: więcej patosu, kolego. Niektóre wykopki piszą, ze to jest najbardziej wstrząsające zdarzenie w tym roku xD na całym świecie w zamachach giną ludzie na bliskim wschodzie, gość bezceremonialnie morduje w Niwej Zelandii ludzi w biały dzień, ale to właśnie spalenie budowy sakralnej jest NAJBARDZIEJ WSTRZĄSAJĄCE!!!oneone
  • Odpowiedz
@OddajButa123: Nie, jest to strata niewątpliwie, ale nie piszmy, ze to jedt WSTRZĄSAJĄCE i jedno z bardziej szokujących wydarzeń, bo nie. Katedrę odbudują i za 20 lat nikt nie będzie pamiętał ze te 20 lat wcześniej spłonęła
  • Odpowiedz
o naszej kulturze, naszej europejskiej cywilizacji.

@powalacz: kultura i cywilizacja europejska zdycha, więc to w zasadzie symbol upadku, tak samo dwie wieże w usa jak się zawalały rozpoczynały kolejny etap w życiu ludzi w ameryce jak i poniekąd w europie i oczywiście na bliskim wschodzie, tak teraz kolejny 'checkpoint' zaliczony..

mniejsza o to z jakiego powodu pożar się pojawił
  • Odpowiedz