Wpis z mikrobloga

@wojna_idei: Wszystko spoko, ale co do badań w sprawie lepszego samopoczucia i szczęśliwości ludzi religijnych to może zainteresuje cię to badanie, które kiedyś wstawiałem:
"Wbrew mitom i stereotypom, ateiści nie są zdeprecjonowanymi, gorzkimi ludźmi, lecz wskazują bardzo wysoki poziom zadowolenia z życia i stabilności emocjonalnej. Galen, prof. psychologii of Grand Valley State University, zainicjował badania w 2010roku gdzie porównał około 360 ateistów z 360 ludźmi bardzo wierzącymi właśnie pod względem
  • Odpowiedz
okazało się że ateiści wykazują także dodatkowe korzystne cechy osobowości których nie maja religijni np. wzmożona analityczność, racjonalność, wyższe wykształcenie, pragmatyzm

@jan_zwyklak: po prostu szok i niedowierzanie, a tutaj link do artykułu na National Geographic na ten temat.
  • Odpowiedz
@jan_zwyklak:
Mnie zastanawia jak wiarygodne są badania zadowolenia z życia. Wydaje mi się, że żyjemy dziś w kulturze, w której niezadowolenie z życia jest piętnowane, wstyd przyznać się do problemów, do złego samopoczucia. Ludzie często przyklejają sobie sztuczny uśmiech i pozują. Gardzi się ludźmi, którym "coś nie pasuje". "Przegrywy", nie? Więc myślę sobie, że ludzie mają dość wysoką motywację do tego, żeby kłamać na ten temat.
  • Odpowiedz