Wpis z mikrobloga

@RexRX: Co do chłodzenia, to z tanszych jest spoko fortis ale sprawdz obudowę czy na wysokość wejdzie, jeszcze tańszy jest spartan 3 pro lub wersja z rgb SilentiumPC Spartan 3 PRO RGB (HE1024). Do tego pastę dodaj Grizlly Kryounut.
@RexRX: Płyta Ok, ram ok, chłodzenie drogie ale ładne ( ͡° ͜ʖ ͡°) można wymienić na Grandis który będzie wydajniejszy, zasilacz spoko.
Powiedz kumplowi, że mają wyjść ryzeny 3 w ciągu 2 miesięcy. Według mnie warto czekać i na spadek cen seri 1xxx i 2xxx oraz na serie 3xxx która będzie ulepszona.
@RexRX: nie zamieniaj Bequiet na silentium. BQ to naprawdę dobre i porządne sprzęty, natomiast SilentiumPC to nasza rodzima egzotyka. Parę złotych tańsza i na pewno nie lepsza. Smarują recenzentom i wszyscy ich polecają. Dałem się kiedyś namówić na obudowę silentium za 3 stówy i nie była tego warta, a ich super-hiper wentylatory sigma pro są po prostu #!$%@? i głośne. Różnica w cenie nie jest duża, nie oszczędzaj akurat na tym.
@snieznykoczkodan: Obudowy mają takie sobie, wentylatory do obudowy to nie wiem, ale za to chłodzenia CPU to mają bardzo dobre, stosunek jakości/ceny/wydajności jest rewelacyjny. Tysiące opinii użytkowników w necie, ale lepiej niemcowi pchać złotówki w kieszeń, typowe polskie myślenie byle zagraniczne bo lepsze. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@snieznykoczkodan: Firma Polska, produkcja w chinach, mimo tego płacą podatki w polsce, zatrudniają pracowników, wynajmują biuro/magazyn, możliwe że już projektują obudowy/chłodzenia/zasilacze sami itd.

Większość produktów firmy zlecają fabrykom w chinach itd. BQ jest niemiecki, a czy produkcja jest w niemczech? Serio się pytam, bo obstawiam że produkcja i tak jest w chinach, pewnie w taiwanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gawith_Apricot: Polski dystrybutor BQ również płaci podatki w Polsce, wynajmuje biuro i magazyn itd.

Natomiast jeżeli chodzi o projektowanie czegokolwiek przez SilentiumPC:

- niemiecki thermalright
http://thermalright.com/wp-content/uploads/2016/12/1.png

- polski SilentiumPC
https://bitcomputer.pl/userdata/gfx/86b5544fc78bc56fb08a82fbb5c80942.jpg

Pewnie produkują u tego samego chińczyka lub kupują od niemca :)
Wg mnie ten patriotyzm gospodarczy to jedynie (główny) element marketingowy, na który dajesz się złapać.
No i BQ jest dobre i ciche więc 50-70 różnicy w cenie nie robi. To
@snieznykoczkodan: Z zewnątrz podobne, ale nie takie same, ciekawe jak w środku to wygląda. SPC to polska marka, a nie polski producent. BQ to niemiecka marka, a ich zasilacze produkuje seasonic i fortron...w tajwanie właśnie, gdzieś mi się obiło o uszy, że coś tam poprawią gotowiec, ale też dają swoje logo i heja. Podejrzewam, że tak samo chłodzenia "produkują" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja się na nic