Wpis z mikrobloga

@Phoryn: na samym końcu artykułu...

Opublikowane w ubiegłym roku przez Public Health England badanie pokazało, że około 44% palaczy jest przekonanych, że e-papierosy są tak samo niebezpieczne jak te tradycyjne.

Jednocześnie autorzy badania przekonywali, że nie jest to prawda i te elektroniczne mimo wszystko są 95% mniej ryzykowne.
  • Odpowiedz
@Phoryn: Strasznie naciągane to wszystko, jak zresztą wszystko w gazetach typu focus.
Jak 400 tysięcy ludzi było badanych i 4 miało zawał, to ciekawe wnioski wzięli biorąc pod uwagę następstwa palenia zwykłych papierosów
  • Odpowiedz
@Phoryn: to jest jakieś badanie przedstawione na którejś konferencji, wydaje mi się że właśnie AHA. Nie mogę teraz znaleźć PDFa, ale widzę w rozszerzonych artykułach, że oni chyba ankietowali tych ludzi i po prostu dany procent odpowiedział, że miał np. udar. Ankietowanych było ponad 60 tysięcy (osoby używające e-papierosów regularnie).

Grupa kontrolna liczyła ponad 300 tysięcy osób niepalących. Myślę, że dużo może zależeć od tego, ilu z tych 60000 paliło wcześniej
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mrgruszka: dokładnie tego nie było w ich ankiecie. I teraz pytanie na moim własnym przykładzie. Paliłem 17 lat, potem np 3 lata e-p. Czy jak dostanę zawału to od e-p czy od tych 17 lat palenia?
  • Odpowiedz