Aktywne Wpisy
drobne_na_taryfe +421
miałam już sąsiadów jarających na balkonie fajki i blanty, trzymających tam niezamykające japy papużki, dzieci i psy, ale gość używający co drugi dzień na balkonie frytkownicy to nowa jakość
nieocenzurowany88 +242
Koty uwielbiają ciepłe i przytulne zakamarki, gdzie mogą się zwinąć w kłębek i uciąć sobie drzemkę. Takim ciepłym, przytulnym zakamarkiem może być suszarka. Drzwiczki od suszarki powinny być zamknięte. Zanim ją włączysz, zawsze sprawdź, co jest w środku: niejeden rozkosznie drzemiący kot zginął tragiczną śmiercią w uruchomionej suszarce. Równie wiele ofiar pochłonęły zmywarki do naczyń i pralki automatyczne. Zawsze, ale to zawsze sprawdzaj je przed włączeniem.
Zachowaj ostrożność w doborze środków czyszczących. Koty są szczególnie podatne na zatrucia chemikaliami, ponieważ dokładnie się myją. Przechodzą po mokrej podłodze, po czym czyszczą poduszki łap, zlizując przy tym substancję, którą przed chwilą tę podłogę umyłeś. Płyn do chłodnic jest śmiertelną trucizną, tym bardziej niebezpieczną, że podobno słodką. Nawet spożycie niewielkiej ilości może się okazać fatalne w skutkach dla kota. Jeśli masz jakiekolwiek podejrzenia, że kot się napił tego środka - biegiem do weterynarza. Odświeżacze do toalety zawieszane wewnątrz muszli klozetowej są bardzo niebezpieczne dla zwierząt. Pokrywę od sedesu trzymamy opuszczoną. Następnie kulki przeciwko molom. Ileż z nimi radości! Toczą się, wydają wspaniałe dźwięki turlając się po podłodze. Świetnie mieszczą się w pysku. Czy znajdzie się kot, który zdoła się im oprzeć? No właśnie - w tym sęk. Kulki są trujące. Należy je trzymać z dala od kotów.
Kiedy kot ląduje po skoku na brzegu półki albo stołu, oddziałuje na powierzchnię przedmiotu z zaskakująco dużą siłą. Jeśli mebel nie jest stabilny, kot wpadnie w tarapaty. Sprawdź meble w mieszkaniu. Przyciśnij mocno krawędzie; jeśli meble się chwieją, umocuj je. Do innych niestabilnych, a przez to stwarzających zagrożenie przedmiotów należą książki i czasopisma wystające poza brzeg stołu. Kot, sądząc, że ma do czynienia ze sztywną powierzchnią, skacze na krawędź i razem z całym majdanem wali się na podłogę. Trudno mu też utrzymać równowagę na sekretarzyku z powysuwanymi szufladami. Jeśli wyląduje na szufladzie, może wywrócić cały mebel. Niby śmieszne, ale ostatnio moja przyjaciółka kupiła dla kota dość wysoki stojak. Położyła swojego grubaska na nim, a kiedy ten próbował zeskoczył, złamał łapkę. Ludzie przeważnie sądzą, że koty mają niezawodny, wrodzony zmysł oceny wysokości, skoro spadają na cztery łapy. Nieprawda! Co roku tysiące kotów skaczą z otwartych okien i balkonów, a ich upadek kończy się śmiercią bądź ciężkim kalectwem. Owszem, lądują na czterech łapach, ale w skoku z osiemnastego piętra nie ma to większego znaczenia. Nawet wąska nie zabezpieczona szczelina może stanowić zagrożenie dla ciekawskiego i zdeterminowanego kota. Instynkt łowiecki weźmie górę nad lękiem wysokości. Niejeden kot nie wytrzyma pokusy i skoczy za motylem albo ptaszkiem - skutki będą opłakane. Pilnowanie niewiele pomaga; do wypadku może dojść w mgnieniu oka. Udostępnij mu lepiej bezpieczny wewnętrzny parapet.
Jeśli sprawisz sobie nowego kota albo kociaka, niezbędna okaże się solidna osłona paleniska kominka - i to z kilku powodów. Po pierwsze, kot pod wpływem szczególnych bodźców, zwłaszcza spanikowany, może się wspiąć w górę przewodu kominowego. Prawo Murphy'ego pozwala sądzić, że będzie to biały kot i/albo (niepotrzebne skreślić) w pobliżu będzie stała biała kanapa, na którą zwierzak wskoczy natychmiast po wyjściu z kominka. Po drugie, popiół może idealnie zastąpić kuwetę. Dostarczy ci to zupełnie nowych doznań zmysłowych, kiedy będziesz następnym razem rozpalać ogień. Po trzecie, kupka gorącego popiołu jest z pozoru wspaniałym miejscem do drzemki. W najlepszym razie kończy się to poparzeniem łap. Po czwarte i ostatnie, płomienie są dla niejednego kota fascynującym zjawiskiem. Zabezpieczenie otwartego ognia jest więc absolutną koniecznością.
Koty liżą i zjadają przedmioty, które im smakują. Jeśli zostawisz na blacie nóż, którym przed chwilą kroiłeś pieczeń, twój kot może polizać ostrze, a w konsekwencji poważnie zranić się w język. To samo dotyczy ostrzy robota kuchennego. Jeśli zostawiłeś w zlewie druciany zmywak, którym szorowałeś patelnię, nie zdziw się, kiedy wyjmiesz go stamtąd na wpół zjedzony. Pociągany za koniec sznurek jest wspaniałą zabawką, jego połknięcie może jednak być bardzo niebezpieczne w skutkach. Tym bardziej, jeśli na drugim końcu zjedzonej przez kota nici była igła. Mniejsza zresztą o igłę; kawałek sznurka, włóczki albo nici może zapętlić się w kocich wnętrznościach, powodując bóle, uszkodzenia tkanki, a nawet śmierć. Kończąc robótkę, posprzątaj po sobie. Koty uwielbiają polować na różne przedmioty. Pinezki, zwłaszcza te o plastikowych główkach, idealnie nadają się do zabawy w kotka i myszkę, przynajmniej z punktu widzenia kota. Ryzyko jest oczywiste. Trzymaj pinezki i szpilki z dala od kota. Jest jeszcze tysiące rzeczy, którymi można zranić kota, a to zamykając wersalkę nie patrząc czy kot jest w pobliżu, a to nie patrząc czy się gdzieś nie zostawiło leków otwartych, a nawet gdy kot zje trującą dla niego roślinę. Co jest w tym wszystkim najbardziej istotne? Zdrowy rozsądek i mały porządek :)
#100kocichciekawostek #koty #ciekawostki #babciasinusikradzi
@sinusik: Parę razy zdarzyło się aby mój kot tak został uwięziony :D A najlepsze było jak raz sąsiedzi przez przypadek zamknęli go w garażu. Po paru godzinach dopiero się okazało gdzie jest, bo zaczął miauczeć :D
Koty nie czują słodkiego smaku
@Pieron: W miarę nie znaczy zawsze, przytoczyłem prawdziwą historię o kocie przyjaciółki, choć sam nie mogłem uwierzyć, że tak łatwo łapsko złamał :)
Komentarz usunięty przez autora
@sinusik: przede wszystkim masło
@sinusik: Czasem i to nie pomaga. XD
Wołam @PrawieJakBordo
https://www.wykop.pl/wpis/30700027/no-kot-mi-sie-przypalil-od-kominka/
https://www.google.pl/amp/s/www.wired.com/story/how-can-a-cat-survive-a-high-rise-fall-physics/amp?espv=1
Nie wiem czy już było, czy nie. Dopiero od niedawna znam tag.
-wracając z balkonu z wieczornej fajki sprawdź czy kot jest w domu
-składając sofę sprawdź, czy kot nie wlazł pod wysuwany wózek kanapy
-zawsze chowaj sznurki
-nie kupuj kobiecie kwiatów z włókienną wstążką
Ale to jest prawda, że przy kocie mieszkanie jest bardziej uporządkowane - jak ja nie pochowam, to kot pochowa, tylko w innym miejscu :D
Innym razem, już dawno temu domowej kotce ognisko tak się spodobało, że trzeba było ją gasić. Na szczęście nic poważnego się nie stało
A co do ciekawości nad ptaszkiem, kotka zaatakowała chyba wronę czy coś z tej rodziny
@WuDwaKa lepiej uważaj