Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@arturro94: no właśnie też miałem takie odczucie, no ale widocznie dla niej to tylko książki sie liczą bo to dla elity intelektualnej
@Ketra @Ketra lol, idiotka. Za moich czasów, czytanie fantastyki było dla polonistów głupie i nie do przyjęcia. Tylko lektury z listy. Na maturze z polskiego opisałam życiorys Tolkiena i wpływ wydarzeń wojennych na sytuację we Władcy Pierścieni. Potem odwołałam się do Świata Zaginionego Doyla. Żadna z tych książek nie była w kanonie lektur. Z matury dostałam 5, bo nie było do czego się #!$%@?ć. Przez 4 lata liceum miałam 3 z polskiego.
@Klepajro: Sztuka ma wiele definicji i medium jakim są gry video pasuje do wielu z nich. Poprzez imersję, jako że gracz decyduje o poczynaniach "postaci" i jej przebiegu pozwala na inne odczucia z nią związane. Oczywiście nie wszystkie gry można nazwać sztuką, tak jak nie wszystkie filmy czy książki. Jednak gry mogą zachwycać bądź skłaniać do refleksji co jak najbardziej zadaniem sztuki jest.
@Ketra: eh pamietam jak odwołałam sie do filmy Gladiator a dokladniej postaci Kommodusa... a jedno z czterech postawionych pytań było o Marka Antoniusza który chyba w filmie nie dożywa 15 minuty. Tez jej sie nie chcialo filmu obejrzec, w dodatku klasyka.

Tez odwołałam sie do filmu Thor i na ten temat nie bylo zadnego pytania, ale tu nie bylam jakos zdziwiona XDDDD
@Ketra gra komputerowa to tekst kultury taki sam jak książka, film czy utwór muzyczny. Twoja nauczycielka widocznie jest z przymusu, a nie wyboru. Jeżeli podała argument, że woli grać w gry, to jest po prostu upośledzona, bo to nijak się ma do tematu.
@Jeden_rabin: pamietaj, ze gówno, które ktoś wysra i wystawi w galerii także spełnia wiele kryteriów i jest sztuką. Według mnie odwoływanie się do gier ja języku polskim czy tym bardziej na maturze jest po prostu niepotrzebne i świadczy o niedojrzałości intelektualnej, o zwykłym szczeniackim zacietrzewieniu HURR DURR STARE JANUSZE NIE DOCENIAJA PIEKNA GIER KĄPUTEROWYCH!!! Wszystko ma swoj czas i miejsce, matura ustna raczej nie jest po to, aby przedstawić piękno gry
@Ketra: moja prezentacja maturalna: motyw walki dobra ze złem na podstawie Biblii i gry Diablo 2 - 95%. To było ponad dekadę temu. Wojowanie z nauczycielami nie ma większego sensu, ale nie myśl że jesteś sam i zrobiłeś coś głupiego.
@Jeden_rabin: Najśmieszniejsze jest to, że kiedy rozłożymy grę komputerową na poszczególne elementy, to każdy z tych elementów taka pani od polskiego bez problemu nazwie sztuką, a jego twórcę - artystą. Grafika, muzyka, scenariusz i powstała na jego podstawie fabuła - oczywista sprawa, że to wszystko środki wyrazu artystycznego. Gra jako wszystkie te środki powiązane w jednolitą całość? Error w mózgu, "huuur jag to? duuur nie może bydź tak! Gry to dla
@Ketra skoro do tekstu kultury to masz rację. U mnie w liceum babka powiedziała że jak jest odnieść się do tekstu kultury to może być piosenka wiersz film książka gra itd, jedynie aby można było znaleźć to gdzieś w internecie żeby nie było że to jakieś zmyślone jest. I powiedz jej żeby nie pyszczyła kolejną razą ( ͡º ͜ʖ͡º) btw jest może starą panną?